Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Zwolle

Zwolle

Het centraal gelegen Zwolle is niet alleen goed bereikbaar over de weg en met openbaar vervoer. Het is ook prima toeven in de Overijsselse hoofdstad! Met de vele parken staat de stad bekend als de groenste stad van Nederland. Een stad waar moderne wijken en een prachtig authentiek stadcentrum hand in hand gaan en elkaar versterken.

Natuur en landschap

Hanzestad Zwolle, de provinciehoofdstad van Overijssel, ontstond in de Middeleeuwen. Tussen de IJssel, de Vecht en het riviertje de Aa vormde een dekzandrug een vruchtbaar en bewoonbaar gebied. Het hoogteverschil is in de huidige stad nog altijd zichtbaar, bijvoorbeeld tussen de Voorstraat en de Melkmarkt waar traptreden het hoogteverschil overbruggen.

De stad Zwolle staat bekend vanwege haar goede bereikbaarheid over autosnelwegen en met het openbaar vervoer. Ook staat Zwolle bekend als groenste stad van Nederland. In 2006 werd Zwolle ook benoemd tot groenste stad van Europa. Dit vanwege de vele parken en de manier van onderhouden.

In Zwolle bevinden zich 33 parken. Een aantal belangrijke parken zijn: stadspark Potgietersingel in de binnenstand, het Stinspark op de plaats waar Kasteel Voorst zich bevond, park Het Engelse Werk nabij de IJssel en het naar rivier de Aa genoemde Aa-park. De oude Westveldse Aa loopt door het Aa-park, in het park bevindt zich ook recreatieplas de Wijde Aa.

Cultuur en kernen

De Zwolse geschiedenis is goed bewaard gebleven. Restanten van de stadsmuur en drie van de 23 poorten die de stad ooit verdedigden zijn nog altijd te bezichtigen. Ook kent Zwolle een aantal bijzondere bruggen, zowel modern als authentiek. Onder andere de IJsselbrug, de Mastenhoekerbrug en het Pelserbrugje zijn bijzondere kunstwerken om te zien.

In het gezellige stadscentrum van Zwolle is het goed vertoeven. Leuke winkels, terrasjes en sfeervolle uitgaansgelegenheden maken de binnenstad aantrekkelijk voor zowel inwoners als bezoekers. Bioscoop De Kroon bevindt zich, net als theaters Odeon en De Spiegel, in het centrum van Zwolle. Net buiten de binnenstad bevindt zich Popcentrum Hedon.

Theater Odeon is een theater met geschiedenis. In 1814 werd het theater geopend aan de Blijmarkt in het (oude) stadcentrum van Zwolle. Door de groei werd er in de loop der jaren bij gebouwd en verbouwd. En van de zalen staat op de Rijksmonumentenlijst. Aan het plein de Blijmarkt bevinden zich meer bijzondere gebouwen waaronder museum voor hedendaagse en moderne kunst 'De Fundatie'. Voorheen was dit het Paleis van Justitie, gebouwd in 1838.

Tevens bezoekwaardig is het park Expeditie Ecodrome waarin men natuur en cultuur kan ontdekken. En natuurlijk het Maagjesbolwerk, een bastion met ruim zestig appartementen en zeven vierkante kilometer winkelruimte. Dit bijzondere gebouw is alleen om haar architectuur al een bezoek waard. Ook is Zwolle bekend van evenementenhallen De IJsselhallen.

Informatie over Zwolle

Voor informatie over Zwolle kunt u terecht bij de VVV in de historische locatie 'De Hoofdwacht' op de Grote Markt.

 

Meer Zwolle op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Zwolle via deze pagina's:

 

Zwolle op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland