Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie aan de Zeeuwse Kust

Zeeuwse Kust

In de provincie Zeeland vinden we een uniek stukje kust. Zeearmen die, gevormd door rivieren en zee, door het Zeeuwse landschap snijden en aan de Noordzee brede duinen en stranden met de meeste zonuren van ons land. Tezamen met alle faciliteiten voor de bezoeker om te recreŽren, overnachten en te genieten van rust en ruimte, is Zeeland ťťn van de betere vakantiebestemmingen binnen Nederland.

Natuur en landschap

De Zeeuwse geschiedenis is nauw verweven met de zee. Het water vormde het land, aanwinning en overstroming van land wisselden elkaar af. Het grootste deel van het Zeeuws landschap bestaat uit polderland, dat is veiliggesteld van invloeden van de zee. De oorspronkelijke eilanden waaruit Zeeland bestond transformeerden langzaam in de schiereilanden zoals we ze vandaag de dag kennen. Maar de mens heeft ook land moeten prijsgeven op de zee, zoals het Verdronken Land van Saeftinghe.

Tussen de Zeeuwse eilanden kronkelen een aantal zeearmen door het landschap: de Westerschelde, Oosterschelde, Grevelingenmeer en Haringvliet. Na de watersnood van 1953 is versneld begonnen met de afsluiting van een aantal van deze wateren. Het was een onmogelijk om alle dijken zo ver op te hogen dat ze bestand waren tegen een stormvloed zoals die in dat jaar plaatsvond en waarbij vele mensen het leven lieten en hun huizen en bezittingen verloren. Alleen de Westerschelde kent in verband met de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen geen stormvloedkering.

In het westen vinden we aan de Noordzeekust een natuurlijke zeewering; de duinen. Samen met de schorren en slikken tussen de eilanden zijn de duinen en het strand het meest natuurlijke landschap van Zeeland. Dit is tegelijk ook het hoogst gelegen deel van de provincie Zeeland. De kust is niet alleen een aantrekkelijk gebied voor toeristen, maar ook voor de vele vogels en plantensoorten die hier voorkomen.

De invloed van de zee is ook op het land goed merkbaar. Her en der vinden we de restanten van oude zeearmen, niet meer in open verbinding met de zee, kreken die zijn ontstaan door het bouwen van dijken of door overstromingen. Op plaatsen waar deze niet zijn ingepolderd zijn prachtige natuurgebieden ontstaan, waar op sommige plaatsen ook uitstekend gerecreŽerd kan worden.

Bossen vinden we niet veel in Zeeland. Dit komt vooral door de landbouw, waarvoor de schaarse grond belangrijker was. Het meest bos ligt bij de kust, zoals de Manteling van Walcheren bij Domburg en op Schouwen-Duivelland rondom Burg Haamstede.

Cultuur en kernen

Kort geleden is ontdekt dat de eerste menselijke activiteit in Zeeland al zo'n 15.000 jaar geleden aanwezig was. Niet verwonderlijk is dat de vuistbijl die dit aantoonde werd gevonden vlakbij Cadzand, waar zich een hoger gelegen zandrug bevindt.

Tijdens de Romeinse tijd wordt Zeeland een belangrijk handelsgebied, met het huidige Domburg als zwaartepunt. Rond het jaar 300 overstroomt het grootste deel van het gebied en trekken de meeste inwoners weg. Alleen langs de kust is bewoning nog mogelijk. Vanaf 1100 wordt begonnen met het aanleggen van polders, dat gebeurde onder leiding van de kloosters en abdijen die in die tijd veel te vertellen hebben in het gebied. In de eeuwen die volgden totdat in de twintigste eeuw de strijd met de zee definitief werd besloten vonden nog vele grote overstromingen plaats, waarbij grote gebieden verloren gingen.

In de late Middeleeuwen en de eeuwen hierna speelt Zeeland een belangrijke rol in de geschiedenis van ons land, zoals bij de strijd tussen Holland en Vlaanderen, oorlog met Spanje maar ook op economisch gebied in de visserij en koophandel.

De rustieke sfeer die doet terugdenken aan de tijden van de koopvaardij en visserij is in veel plaatsen langs de Zeeuwse kust nog nadrukkelijk aanwezig. Als bezoeker kunt u volop cultuur proeven in dorpen en steden als Vlissingen, Veere, Goes en Terneuzen. Maar ook op andere plekken herinnert monumentale architectuur, sfeer en gastvrijheid aan vroeger.

Typerend voor Zeeland zijn ook de Zeeuwse klederdracht, het Zeeuws dialect, oude tradities als het ringsteken en typisch Zeeuwse producten als boterbabbelaars en bolussen, maar natuurlijk ook de Zeeuwse mossel en oesters.

Informatie over het Zeeuws kustgebied

Verspreid over Zeeland zijn in vele dorpjes en steden VVV-kantoren te vinden, waar toeristische informatie wordt verstrekt. Kantoren vindt u onder andere in Ouddorp aan Zee, Burgh Haamstede, Renesse, Scharendijke, Zierikzee, Domburg, Vlissingen, Goes, Yerseke, Sint Maartensdijk, Terneuzen en Breskens.

Voor de actieve toerist heeft Zeeland ook van alles te bieden. Aan het Noordzeestrand, met de meeste zonuren van Nederland, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van watersport. In het landschap en de natuur aan de kust kunt u tevens onbeperkt fietsen.

 

Meer Zeeuwse Kust op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken aan de Zeeuwse Kust via deze pagina's:

 

Zeeuwse Kust op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland