Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Zaanstreek

Zaanstreek

De Zaanstreek is een gebied met veel verschillende gezichten. In het prachtige open landschap, doorsneden door de Zaan, vinden we negen dorpen en ťťn stad, het hart van het oudste industriegebied van Europa. Net ten noorden van Amsterdam biedt de Zaanstreek een mooie omgeving met zowel herinneringen aan het verleden als een vooruitblik op de toekomst.

Natuur en landschap

Kenmerkend voor het landschap in de streek zijn de veenweidegebieden. Het grootste deel van de Zaanstreek bestaat uit polders die zijn omgeven door water. Dit polderlandschap is niet alleen aantrekkelijk voor de toerist die houdt van fietsen en het maken van lange wandelingen, maar herbergt ook een schat aan zeldzame plantensoorten en weidevogels.

Inpoldering en verstedelijking hebben de Zaanstreek gemaakt dat wat het nu is. Bij de aanwezige natuurgebieden is de hand van de mens duidelijk zichtbaar. Voorbeelden zijn het Wormer- en Jisperveld, ontstaan door de afgraving van hoogveen, en de Jagersplas, die ontstond bij de zandwinning voor de Coentunnelweg.

De Zaan, die loopt van Oost- en Westknollendam tot de Dam in Zaandam, was oorspronkelijk een zijtak van het IJ en is een belangrijke ader voor de beroeps- en pleziervaart. De aanwezigheid van jachthavens en verhuurbedrijven en de nabijheid van het Alkmaardermeer maakt de Zaanstreek ook aantrekkelijk voor de waterrecreant.

Cultuur en kernen

De Zaanstreek staat al eeuwen bekend om zijn bloeiende industrie, die ontstond op de oevers van de waterloop van de Zaan. Al in de zestiende eeuw ontstonden hier de eerste industriŽle activiteiten. Hťt symbool voor de Zaanse nijverheid is de molen. Hiervan zijn er dertien behouden en in bedrijf, maar ooit waren het er duizenden. Ook kende de Zaanstreek veel scheepsindustrie, de stuwende kracht achter de welvaart in de Gouden Eeuw en een belangrijke schakel bij het onstaan van nieuwe industrieŽn.

Niet alleen de molens herinneren aan dit verleden, in de Zaanstreek bevindt zich nog veel meer industrieel erfgoed. Fabrieken, pakhuizen, kantoren en directiewoningen vinden we vooral in de buurt van de oevers van de Zaan. Namen die tot op de dag van vandaag bekend zijn vinden hun oorsprong in de Zaanstreek, waaronder Albert Heijn, Duyvis, Lassie en Verkade. Naast de hout- en voedingsindustrie bloeiden ook de papierindustrie, traankokerijen en oliemolens.

Bij een bezoek aan de Zaanstreek kun je de Zaanse Schans niet links laten liggen. Deze buurt is een populaire openluchtattractie waar de traditionele groene houten huizen, pakhuizen en windmolens het gevoel geven dat je even terug bent in de zeventiende of achttiende eeuw. Veel gebouwen stonden oorspronkelijk op een andere plek in de streek, waar ze de moderne vooruitgang belemmerden.

Informatie over de Zaanstreek

Behalve het industriŽle erfgoed blinkt de regio ook uit in culturele voorzieningen, kunstinstellingen, markten en recreatiemogelijkheden.

Een VVV-agentschap is gevestigd aan de westkant van het NS-station in Zaandam. Hier is informatie te verkrijgen over bezienswaardigheden, activiteiten en recreatiemogelijkheden in de Zaanstreek voor jong en oud.

 

Meer Zaanstreek op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Zaanstreek via deze pagina's:

 

Zaanstreek op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland