Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Westelijke Mijnstreek

Westelijke Mijnstreek

Op het smalste stuk van Nederland ligt de Westelijke Mijnstreek, een zacht glooiende streek met sfeervolle plaatsen als Sittard en Elsloo. De Westelijke Mijnstreek dankt haar naam aan de grote steenkoolmijnen in het gebied. Het gebied kent een gevarieerd landschap met mooie dorpjes en natuurgebieden. Vandaar ook dat het tegenwoordig graag bezocht wordt door toeristen.

Natuur en landschap

In de zacht glooiende uiterwaarden van de Maas bevindt zich een bijzonder gebied: de Westelijke Mijnstreek. Deze streek in zuidelijk Limburg stond in de eerste helft van de twintigste eeuw in het teken van steenkoolwinning.

In de Westelijke Mijnstreek liggen een aantal prachtige natuurgebieden en parken. Veelzijdige bossen als het Danikerbos, het Spaubekerbos, het Wolfhagerbos en het Steinerbos. Bij Meers vindt u een bijzondere bomencirkel 'Woodwedge' waarbij bomen staan voor de omliggende dorpen en de jaargetijden.

Tussen Roosteren en Maastricht vindt u een authentiek deel van de Maas. Doordat er in dit gebied geen stuwen zijn, is er een groot verschil tussen hoog en laag water. Het stijgen en dalen van het water heeft gezorgd voor een bijzonder landschap van grindbanken en eilandjes.

Cultuur en kernen

Het leven van inwoners van de Westelijke Mijnstreek werd decennia lang bepaald door activiteiten rond Staatsmijn Maurits. Deze mijn was de grootste mijn van Nederland en was bepalend voor de economie, de cultuur en het sociale leven in het gebied.

Tegenwoordig is de 'donkere invloed' van de mijnen verdwenen. Het heeft plaats gemaakt voor prachtige parken en moderne winkelcentra. De vele evenementen en prachtige fietsroutes maken de mijnstreek aantrekkelijk voor bezoekers.

In het gebied liggen mooie plaatsen als Sittard, Geleen, Beek, Stein, Schinnen en Elsloo. Het centrum van Elsloo is een beschermd stadsgezicht. En ook in Sittard vindt u een prachtige historische binnenstad.

Tegenwoordig staat de Westelijke Mijnstreek ook bekend als sportregio. Dit vanwege de vele fietsroutes. Maar ook omdat in het gebied de enige schaatsbaan en de enige atletiek B-baan van Limburg liggen.

Informatie over de Westelijke Mijnstreek

Meer informatie over de Westelijke Mijnstreek vindt u bij VVV Zuid Limburg. U vindt een VVV winkel in Sittard. Meer informatie vindt u ook op www.vvvzuidlimburg.nl.

 

Meer Westelijke Mijnstreek op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Westelijke Mijnstreek via deze pagina's:

 

Westelijke Mijnstreek op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland