Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie op Vlieland

Vlieland

Vlieland is vanuit het westen gezien het tweede waddeneiland en is na Schiermonnikoog het kleinste bewoonde waddeneiland. Door veel toeristen wordt de kleinschaligheid van Vlieland als één van de grote pluspunten gezien. Auto's zijn niet toegestaan op het eiland, maar alles op het eiland bevindt zich op loop- of fietsafstand. Het eiland kent één dorp, Oost-Vlieland. Het landschap wordt gekenmerkt door duingebied, strand en relatief veel bos.

Natuur en landschap

Net als de andere Nederlandse Waddeneilanden ontstond Vlieland als eiland in de dertiende eeuw, toen de zee door watersnoden de Wadden scheidde van het vasteland. Sindsdien heeft zich ook op Vlieland het karakteristieke eilandschap ontwikkeld zoals we die van het Waddengebied kennen.

Het Vlieland van nu is in twee helften te verdelen; de uitgestrekte zandvlakte van de Vliehors in het westen en een begroeid deel in het oosten, met het dorp Oost-Vlieland, beschermd door hoge duinen en een dijk aan de waddenkust. Op het eiland vinden we een gevarieerd landschap van duinen, zandvlaktes, strand, bossen en polder.

Opvallend aan Vlieland is de relatief grote hoeveelheid bos op het eiland, maar ook de hoge duinen, gevormd dankzij de grote hoeveelheden zand aan de westkant van het eiland en de overwegend westelijke wind in ons land. Het hoogste punt op Vlieland is het Vuurboetsduin, dat zo'n veertig meter hoog is. Op dit duin werden vroeger vuren gestookt zodat het een belangrijke functie had voor de scheepvaart. Op het Vuurboetsduin staat ook tegenwoordig nog de 16 meter hoge rode vuurtoren.

De zandplaat Vliehors doet denken aan de zandduinen van een woestijn. Opmerkelijk aan Vlieland is dat het bewoonde deel van het eiland, in tegenstelling tot de andere Wadden, in het oosten ligt en het ruige, onbewoonde gedeelte aan de westkant. De Vliehors is trouwens niet altijd vrij toegankelijk omdat het gebruikt wordt als militair oefenterrein. Een aanrader is de Vliehors Epxress, een rit over de Vliehors naar het reddingshuis en in de zomer de aanlegsteiger van de boot naar Texel.

Cultuur en kernen

Net als de andere eilanden is ook Vlieland door de eeuwen heen sterk gevormd door de zee. Door erosie 'wandelen' de Waddeneilanden langzaam in oostelijke richting. Dit gegeven heeft op Vlieland gezorgd voor de ondergang van het tweede dorp op het eiland, West-Vlieland, waarvan de laatste huizen in 1736 werden verlaten.

Tot 1942 hoorde Vlieland bij de provincie Noord-Holland, in dat jaar werd het bij Friesland gevoegd.Het Posthuys op het westelijk deel van het eiland herinnert nog aan deze periode, vroeger werd de post voor Vlieland via Texel ingevaren.

De voertaal op Vlieland was ooit het eigen dialect het Vlielands, dat inmiddels in onbruik is geraakt. Hoewel veel van de Vlielandse folklore is verdwenen, hecht men veel waarde aan de nog bestaande tradities, zoals Huuske Houwe op oudjaarsavond en Fiere-Pauwe met Allerzielen.

Het toerisme is de belangrijkste beroepssector op Vlieland. Toch is Vlieland een rustig eiland met een gemoedelijke, ongedwongen sfeer. In tegenstelling tot de andere Waddeneilanden speelt de landbouw er geen rol van betekenis.

Informatie over Vlieland

De bootreis naar Vlieland begint in de veerhaven van Harlingen en duurt zo'n anderhalf uur. Deze tocht over het wad en een stukje Noordzee is een belevenis op zich en voert u langs de eilanden Griend, Richel en diverse zandbanken, waarbij het soms mogelijk is zeehonden te spotten. Kaartjes voor de overtocht kunnen tegenwoordig het makkelijkst van te voren online worden besteld bij Rederij Doeksen.

Zoals eerder gezegd is het niet mogelijk de auto mee te nemen naar Vlieland. Omdat het eiland maar één dorp kent en een uitgebreid netwerk aan fietspaden heeft, is de fiets er ook een geschikter vervoermiddel dan de auto. Op Vlieland zijn goede voorzieningen voor het vervoer van bagage van de boot naar uw verblijfsaccommodatie.

Meer informatie over Vlieland, verblijf, activiteiten en excursies is te verkrijgen bij de VVV Vlieland en bezoekerscentrum De Noordwester. Interessante bezienswaardigheden, ook voor als het eens wat minder weer is, zijn naast het bezoekersmuseum het cultuurhistorisch museum Tromp's Huys (tegelijk het oudste gebouw op Vlieland), het Juttersmuseum en het Armhuis.

 

Meer Vlieland op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken op Vlieland via deze pagina's:

 

Vlieland op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland