Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul

Te midden van het Limburgse Heuvelland vinden we, doorsneden door het riviertje de Geul, het pittoreske stadje Valkenburg en zijn unieke directe omgeving met prachtig landschap en gezellige dorpjes. Natuurlijk is Valkenburg bekend om zijn mergelgrotten, maar deze streek heeft behalve dat nog veel meer te bieden!

Natuur en landschap

Valkenburg aan de Geul is de gemeente en gebied rondom het eeuwenoude stadje Valkenburg. Het gebied ligt in zuid-Limburg op de denkbeeldige lijn Maastricht-Heerlen.

Valkenburg wordt omringd door enkele schone natuurgebieden. Zoals het Gerendal, een stiltegebied van zo'n 200 hectare even ten oosten van de stad, waar alles 's zomers bloeit en groeit. Maar ook de tuinen rond het kasteel Chateau St. Gerlach, de Heunsberg en natuurreservaat 't Ingendael zijn de moeite van het bezoeken waard.

De Geul, de snelst stromende rivier van ons land, meandert door het Zuid-Limburgse landschap. Het riviertje, met een totale lengte van 58 kilometer, ontspringt in België en stroomt langs Valkenburg om in de Maas uit te monden. Met zijn zijbeken en strandjes neemt de Geul een prominente plaats in binnen het Valkenburgse landschap.

Cultuur en kernen

Voor de eerste bewoning van de Geulvallei moeten we terug naar duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling. De eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg dateert uit 1041, toen de Duitse koning Hendrik III vier dorpen schenkt aan zijn nicht (Epen, Herpen, Vaals en Valkenburg, toen nog geschreven als Falchenberch). Met dit Valkenburg wordt trouwens wel Oud-Valkenburg bedoeld.

In de eeuwen erna ontwikkelt Valkenburg zich tot een min of meer autonoom staatje onder Brabants toezicht; het Land van Valkenburg. Van Kasteel Valkenburg, indertijd het zwaartepunt van de macht in de regio, rest na vele belegeringen en veroveringen en de tand des tijds vandaag de dag niet veel meer dan een ruïne. Na de laatste verwoesting in 1672 is het kasteel niet opnieuw opgebouwd. Uit deze tijd stammen ook de stadswalen en twee stadspoorten.

Meer recent is Valkenburg vooral een geliefde verblijfplaats voor de welgestelden uit onder meer Luik en Aken. In 1885 werd in Valkenburg de eerste VVV van Nederland opgericht en werd het gebied ook steeds meer populair bij Nederlanders. Behalve Valkenburg treffen we in Valkenburg aan de Geul ook de plaatsen Schin op Geul, Oud Valkenburg, Sibbe, Berg en Terblijt, Vilt en Houthem aan.

De Romeinen waren in de tijd van hun bezetting van Nederland beneden de grote rivieren de eerste die de waarde van het in Valkenburg aanwezige mergelsteen ontdekten en gebruikten. Sindsdien gebruiken de bewoners van de streek de mergel voor het bouwen van huizen, boerderijen en kastelen. In het Valkenburgse straatbeeld is het gele gesteente duidelijk aanwezig.

Bij een verblijf in de Mergelstad is een bezoekje aan de mergelgrotten eigenlijk wel een must-do. Oude mergelgroeven als de Gemeentegrot en de Fluweelgrot zijn nu te bezichten voor publiek. Meer bezienswaardigheden in Valkenburg zijn het station, het grottenaquarium, de modelsteenkolenmijn en kasteel Den Halder.

Informatie over Valkenburg aan de Geul

Al met al is Valkenburg aan de Geul een bestemming met voor elk wat wils. Voor genieters is er de rust, cultuur, prachtige bezienswaardigheden en de gezellige Zuid-Limburgse sfeer. Liefhebbers van activiteit komen aan hun trekken in één van de  attracties, het winkelhart van Valkenburg, wandel- en fietsroutes.

Het VVV-kantoor van Valkenburg bevindt zich aan het Theodoor Dorrenplein. Langs de invalswegen van Valkenburg aan de Geul en in het centrum van Valkenburg zijn informatiezuilen geplaatst waar informatie u informatie over bedrijven en attracties en wandel- en fietstochten kunt uitprinten.

 

Meer Valkenburg aan de Geul op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Valkenburg aan de Geul via deze pagina's:

 

Valkenburg aan de Geul op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland