Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie op de Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug

Welkom in de Utrechtse Heuvelrug, een prachtig gebied in het oosten van de provincie Utrecht. Door zijn bossen, heidevelden en uiterwaarden leent het zich uitstekend voor liefhebbers van wandelingen en fietstochten. De aanwezigheid van de vele overblijfselen van het verleden, zoals de stuwwal, diverse kastelen en landgoederen en oude dorpjes en steden geven de streek een speciaal eigen karakter.

Natuur en landschap

De Utrechtse Heuvelrug bestaat letterlijk uit een zandrug in het Utrechtse landschap. Deze is zo'n 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen gletsjers het door de grote rivieren afgezette zand opstuwden tot stuwwallen. De heuvelrug is in de provincie Utrecht duidelijk waarneembaar. Landschappelijk gezien loopt deze van Rhenen tot Huizen, met als hoogste punt de Amerongse Berg op 68 meter.

Met zijn verscheidenheid aan landschapsgebieden is de Utrechtse heuvelrug ťťn van de bekendste landschapseenheden in de provincie Utrecht. In 2003 is het zuiden van de streek verklaard tot Nationaal Park. Oostelijk van de heuvelrug ligt de Gelderse Vallei met daar weer achter de Veluwe. Ten westen vinden we het Kromme-Rijngebied en in het noordwesten grenst het aan het Gooi, onderdeel van het Vechtplassengebied.

Na de Veluwe is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van ons land. Ook zien we diverse soorten ontginningslandschappen, zoals kampontginningslandschap, komontginningslandschap en stroomrugontginningslandschap, waar we kunnen zien hoe mensen de inrichting van hun leefomgeving hebben moeten aanpassen aan het oorspronkelijke landschap.

Inzet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de natuurorganisaties die in de gehele regio actief zijn is om de verschillende natuurgebieden meer met elkaar te verbinden om versnippering tegen te gaan. Dit is goed nieuws voor de reeŽn, dassen, marters, amfibieŽn en vogelsoorten die in het gebied voorkomen.

Cultuur en kernen

Door de eeuwen heen valt er heel wat te vertellen over bewoning en cultuurhistorie van de Utrechtse Heuvelrug. De eerste sporen van menselijke bewoning dateren van zo'n 6000 jaar geleden, uit deze tijd stammen verschillende grafheuvels in het landschap waarvan enkele een beschermde status hebben.

In de Middeleeuwen ontstonden nederzettingen aan de rand van de heuvelrug. De groei van agrarische activiteit zorgde er voor dat het landschap langzaam veranderde. Door de bevolkingsgroei in het gebied steeg de vraag naar akkers (engen), hout en werden de nederzettingen groter. Langzaam veranderde de heuvelrug in een heidevlakte. In de volgende eeuwen werden de bossen weer aangeplant om stuifzanden tegen te gaan.

Veel gebeurde dit onder toezicht van de landgoederen. In de negentiende eeuw bereikte de bosbouw in de Utrechtse Heuvelrug zijn hoogtepunt. Uit deze periode stammen dan ook een groot aantal landgoederen en buitenhuizen, veelal met prachtig aangelegde tuinen.

Veel bossen en tuinen zijn toegankelijk gesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters. Andere bezienswaardigheden zijn het kasteel en tabaksmuseum in Amerongen, Huis Doorn, de Cuneratoren bij Rhenen en het grafmonument en grafheuvels in de omgeving van Leersum.

Informatie over de Utrechtse Heuvelrug

In en om de Utrechtse Heuvelrug zijn een groot aantal fiets- en wandelroutes uitgezet. Tezamen met de nabijheid van andere gebieden en attracties hoef je je tijdens een verblijf in de Utrechtse Heuvelrug zeker niet te vervelen.

VVV-winkels vindt men in Baarn, Soest, Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarsbergen, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.

 

Meer Utrechtse Heuvelrug op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken op de Utrechtse Heuvelrug via deze pagina's:

 

Utrechtse Heuvelrug op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland