Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie op Terschelling

Terschelling

Na bijna twee uur varen over de Waddenzee waan je je op Terschelling in een andere wereld. Het eiland is net als zijn buren grotendeels afhankelijk van het toerisme, maar heeft de bezoeker ook ruim voldoende te bieden. Voor liefhebbers van natuur, strand en gezelligheid is Terschelling the place to be!

Natuur en landschap

De Wadden zoals we die vandaag de dag kennen zijn ontstaan aan het einde van de 13e eeuw, toen een watersnoodramp de eilanden van het achterland scheidde. Sinds aan het einde van de laatste ijstijd de ijskappen over Europa verdwenen, beschermde een strandwal ongeveer op de plaats van de huidige eilanden het achterliggende laagland tegen de zee.

Terschelling kent als één van de grotere Waddeneilanden een zeer gevarieerd landschap. Met een lengte van dertig kilometer bestaat het voor bijna tachtig procent uit duinen en kwelders. Deze worden afgewisseld door bossen en ten zuiden van de hoofdweg die de verschillende dorpen met elkaar verbindt vinden we een weidegebied.

Aan de westkant van het eiland vinden we de Noordsvaarder, een grote zandbank die zich in de negentiende eeuw richting het eiland verplaatste en hier uiteindelijk mee versmolt. De zandbank vormt een prachtig natuurgebied met zijn vochtige valleien, stuifduinen en zandplaten en vormt het eerste aanzicht van het eiland als u vanaf de veerboot de haven van West-Terschelling in het vizier krijgt.

Een groot deel van het eiland bestaat uit de Boschplaat, dat sinds 1970 een Europees Natuurreservaat is. Op het deel van het eiland ten oosten van Oosterend heeft de natuur vrij spel. Dit duin- en kweldergebied laat zich het beste te voet of eventueel per huifkar ontdekken. Een absolute aanrader voor uw bezoek aan Terschelling!

Over de gehele lengte van Terschelling vinden we aan de noorzijde een brede duinenrij met vele fiets- en wandelpaden. Tegen deze duinvalleien vinden we bossen zoals ten noorden van West-Terschelling en bij Formerum en heidegebieden zoals de Landerumerheide.

Cultuur en kernen

De geschiedenis van het eiland is voor een belangrijk deel verweven met de zee. De eilanders zijn hier altijd in bepaalde mate van afhankelijk geweest. Met zijn strategische ligging was voor Terschelling na de Middeleeuwen een belangrijke rol weggelegd als doorvoerhaven. Hier voeren ook de strandjutters op het eiland wel bij, die aangespoelde waar zorgvuldig veilig stelden. Later werd de walvisvaart een grote bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Toen de handel zich verplaatste moesten de Terschellingers op zoek naar andere manieren om in hun levensonderhoud te voorzien. Velen vielen terug op de landbouw en de visserij, maar vandaag de dag hebben handel en walvisvaart een uitstekende vervanger gekregen in de vorm van de vele toeristen die jaarlijks het eiland bezoeken.

Terschelling bezit zes dorpen, West-Terschelling, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Daarnaast zijn er nog een aantal buurtschappen zoals West aan Zee, Midsland aan Zee, Kinnum en Landerum. Verspreid over het eiland worden drie verschillende eigen dialecten gesproken.

De vuurtoren van Terschelling staat middenin het dorp West-Terschelling en draagt de welbekende naam de Brandaris. De 55 meter hoge vuurtoren werd gebouwd in 1594 en heeft nog altijd een belangrijke coördinerende rol binnen de scheepvaart op zee. Ook in West-Terschelling vinden we het Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Eén van de hoogtepunten van het jaar op Terschelling is het Oerol-festival, één van de grootste lokatietheaterfestivals in Europa. Elk jaar vindt op de vrijdag na Hemelvaart de HT-roeirace plaats van Harlingen naar Terschelling. Ook is het eiland bekend van zijn cranberryproducten, doordat ooit een vat met de uit Amerika afkomstige bessen aanspoelde op het strand.

Informatie over Terschelling

Het VVV-kantoor bevindt zich in West-Terschelling, in de haven waar ook de veerboten aanmeren.

U kunt uw auto meenemen naar Terschelling, maar doe dat alleen wanneer u deze echt nodig hebt. Alle afstanden zijn op de fiets uitstekend te doen en op deze manier kunt u veel beter genieten van het prachtige eiland en komt u op plaatsen waar u met de auto niet kunt komen.

Tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn op het eiland. Ook in het voor- en naseizoen is Terschelling zeker de moeite waard.

 

Meer Terschelling op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken op Terschelling via deze pagina's:

 

Terschelling op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland