Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de stad Utrecht

Stad Utrecht

In het centrum van de Domstad Utrecht vinden we de grachten, singels, middeleeuwse huizen, musea, kerken, restaurants, gezellige terrasjes en tal van culturele en historische trekpleisters. De centrale ligging in Nederland maakt Utrecht zeer geschikt als bestemming voor een dagje uit, maar bij een iets langer verblijf ook een prima startpunt voor uitstapjes buiten de stad.

Natuur en landschap

Het Utrecht zoals we dat vandaag de dag kennen is in de Romeinse tijd ontstaan op de plaats van het Domplein. De Romeinen vestigden op de oever nabij een doorwaadbare plaats in de Rijn (nu de Kromme Rijn en Oude Rijn) een vesting ter verdediging van de handelsroute tussen Keulen en Engeland.

Geografisch ligt Utrecht aan het eind van het Kromme Rijn-gebied, dat tegen de Betuwe aan ligt. Van dit fruitteeltgebied in de provincie Utrecht, ten zuiden van de Utrechtse Heuvelrug, is Wijk bij Duurstede het centrum. Ten noorden liggen de Vechtstreek. Plaatsen in de directe omgeving zijn Bunnik, Houten, Nieuwegein, De Bildt en Zeist.

Cultuur en kernen

Zoals gezegd is Utrecht ontstaan rond het begin van onze jaartelling. In het jaar 47 bouwen de Romeinen er aan de Rijn voor het eerst een castellum, onderdeel van de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Uut betekent benedenstrooms en trecht is een ander woord voor een doorwaadbare plaats in een rivier.

In de volgende eeuwen zou Utrecht een belangrijke grensplaats blijven, in de strijd tussen de Friezen en de Franken. Sinds 690 is Utrecht ook een belangrijke kerkelijke plaats met de stichting van een geestelijk centrum door de Ierse missionaris Willibrord. Uit deze tijd stamt ook de basis voor de huidige Domkerk. De bisschop van Utrecht is al gauw één van de machtigste personen van het land en verleent de stad in 1122 stadsrechten. Dit bezorgt de stad Utrecht ook een grote economische ontwikkeling.

De Dom van Utrecht is met 112 meter het hoogste en markantste gebouw van Utrecht. Wie Utrecht van bovenaf wil bekijken kan dus het beste deze hoogste kerktoren van Nederland beklimmen. Een tornado liet in 1674 het middenschip van de kerk instorten, waardoor toren en het restand van de kerk al eeuwen door een plein van elkaar worden gescheiden. Plannen voor herbouw zijn er nooit echt geweest, maar de laatste jaren zijn diverse verwijzingen naar de historie van de Domkerk aangebracht op het plein.

Daaromheen ligt het middeleeuwse stadscentrum met zijn oude monumenten, grachten en singels. Behalve te voet of per fiets is Utrecht ook per rondvaartboot of gondel te ontdekken. Andere bekende bezienswaardigheden in Utrecht zijn het Spoorwegmuseum, het Centraal Museum en het Rietveld-Schröderhuis.

Veel mensen komen naar Utrecht om de historische binnenstad te bezichtigen, te winkelen, uit te gaan of evenementen en musea te bezoeken. Voor al deze groepen voorziet de stad in hun behoeften. Utrecht is een zeer goed bereikbare stad met een gezellige sfeer en uitstekende overnachtingsmogelijkheden.

Informatie over de Stad Utrecht

Hoewel Utrecht wordt verbonden met de rest van het land door diverse snelwegen, is de trein misschien nog wel de beste manier om de stad te bereiken; na het uitstappen op het Centraal Station loopt u zo de monumentale binnenstad in.

Meer informatie over Utrecht en zijn mogelijkheden is te verkrijgen bij de VVV Utrecht, onder andere via het kantoor aan het Domplein. Hier kunt u ook terecht voor fietsroutes en -verhuur en diverse stadsplattegronden en toeristische routes.

 

Meer Stad Utrecht op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de stad Utrecht via deze pagina's:

 

Stad Utrecht op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland