Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de stad Groningen

Stad Groningen

Groningen is de zevende stad van Nederland en de grootste van het Noorden. Vanwege zijn inwoneraantal, industrie en onderwijsinstellingen is de stad een belangrijke spil in de regio, ook wel Metropool van het Noorden.

Natuur en landschap

De stad Groningen ontstond op een noordelijke uitloper van de Hondsrug, een zandrug op de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe, vlak bij de plek waar vroeger de beek de Drentsche Aa uitkwam in de Hunze. In de stad komen we de Drentsche Aa nog op verschillende plaatsen tegen, zoals in de naam van de Der Aa-kerk en de straatnamen Hoge der A en Lage der A.

Groningen ligt in het open agrarische landschap van de Ommelanden, die thans de provincie Groningen vormen en vroeger grotendeels eigendom van de stad waren. Aan de zuidkant van Groningen liggen het Hoornsemeer en Zuidlaardermeer, overblijfselen van het stroomgebied van de Drentsche Aa, nu een watersport- en recreatiegebied.

Cultuur en kernen

In de late Middeleeuwen bundelden handelssteden rond de Noord- en Oostzee zich in het Hanzeverbond. In de veertiende eeuw sloot ook Groningen zich aan bij dit verbond dat de handelsbelangen van diverse steden in ScandinaviŽ, Duitsland, Rusland en Engeland behartigde. Groningen was in de tussentijd uitgegroeid van een esdorp tot een vooraanstaande handelsplaats. Door de welvaart die in deze periode ontstond spreken we over de veertiende en vijftiende eeuw ook wel als Gouden Eeuw.

Invloeden van buitenaf zorgen dat Groningen binnen de Friese streek al snel een eigen culturele identiteit ontwikkelt. Dankzij de economisch invloedrijke positie van de stad krijgt deze in de Gouden Eeuw steeds meer controle over het omringende Ommeland, om zich aan het eind van de vijftiende eeuw geheel van Friesland af te scheiden.

Behalve een economisch centrum is Groningen ook een belangrijke studentenstad. In 1614 werd de universiteit opgericht, maar al in de periode hiervoor kent Groningen een onderwijstraditie. Vandaag de dag wordt een kwart van de Groningse bevolking gevormd door studenten, die met z'n allen voor veel drukte en gezelligheid in de stad zorgen, zowel in het straatbeeld als het uitgaansleven. Naast de Rijksuniversiteit volgen ook veel studenten een opleiding aan de Hanzehogeschool.

Groningen stad kent diverse culturele bezienswaardigheden, museums als het Groninger Museum, bioscopen, podia als de Stadsschouwburg en cultuurcentrum Oosterpoort. Het uitgaansleven concentreert zich vooral rond de Grote Markt, Vismarkt, en Peperstraat.

Naast uitgaan is het centrum van Groningen ook bekend om zijn vele gezellige winkelstraten. Grote parkeerplaatsen aan de randen van de stad met speciaal vervoer naar het centrum en de korte afstand met het centraal station maken 'een dagje stadten in Groningen' tot in de verre omtrek een populaire bezigheid.

Informatie over Groningen

In 2005 werd Groningen uitgeroepen tot 'Beste Binnenstad van Nederland'. De stad werd door de jury van deze prestigieuze titel onder andere geroemd vanwege zijn gastvrijheid, veelzijdigheid, bereikbaarheid en veiligheid. Het behalen van de titel wordt binnen de campagne Er gaat niets boven Groningen actief uitgedragen.

 

Meer Stad Groningen op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de stad Groningen via deze pagina's:

 

Stad Groningen op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland