Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Met zijn achttien kilometer lang en gemiddeld drie kilometer breed is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde waddeneiland van ons land. Met 300.000 toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken tegenover duizend vaste inwoners is het toerisme op het eiland met afstand de belangrijkste sector. Het gevarieerde landschap van wad, polder, bos en duingebied maar vooral rust en het fietspadennetwerk met een totale lengte van dertig kilometer maakt Schiermonnikoog tot een erg aantrekkelijke bestemming.

Natuur en landschap

Schiermonnikoog ligt, net als de andere Waddeneilanden, op een strandwal die aan het eind van de laatste ijstijd ontstond. De rivieren van Noordwest-Europa voerden eeuwenlang zand aan dat langs de Noordzeekust werd afgezet. Aan onze westkust vormen deze duinen nog altijd onze zeewering. In de Middeleeuwen onstond in het noorden de Waddenzee met zijn Waddeneilanden doordat de zee er hier in was geslaagd om gaten te slaan in de duinenrij.

Door de vorming van de Waddenzee zijn de eilanden niet langer verbonden met het Friese en Groningse vasteland, maar ontstond wel een uniek natuurgebied. In de ondiepe Waddenzee komen zo'n 250 zeldzame plantensoorten voor en het gebied wordt druk bevolkt door trek- en watervogels. Het waddengebied heeft verschillende beschermingsstatussen, onder meer als Unesco Biosfeerreservaat.

Sinds 1989 is Schiermonnikoog officieel een Nationaal Park. De natuurgebieden op het eiland worden beheerd door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

Ondanks zijn geringe omvang kent het eiland een verscheidenheid aan landschappen. Aan de noordkant vinden we een breed strand gevolgd door verschillende duinenrijen, met daarachter bossen die in de 19e eeuw werden aangeplant tegen verstuiving en voor de houtproductie. Aan de waddenkant vinden we tussen het dorp en de veerdam een grote polder die wordt beschermd door een zeedijk. Verder naar het oosten ligt een zeer uitgestrekt kweldergebied.

Cultuur en kernen

De naam Schiermonnikoog stamt uit de middeleeuwen, toen het eiland onder het bestuur van het CisterciŽnzer klooster Klaercamp uit Rinsumageest viel. De monniken hielden zich veel bezig met de bouw van dijken en stonden bekend om hun grijze pijen. Schiermonnikoog is dus het eiland (oog) van de schiere (grijze) monniken.

Door de opkomst van de protestantse kerk in Friesland neemt de provincie het eiland over van het klooster, maar door geldgebrek gaat het al vrij snel over in particulier eigendom. Van 1640 tot 1859 was Schiermonnikoog van de familie Stachouwer

Vervolgens kwam het eiland in het bezit van John Eric Banck, die zich sterk maakte voor een betere bescherming tegen de zee. De polder aan de zuidkant van het eiland draagt tot de dag van vandaag zijn naam. Banck introduceerde met de bouw van een badhotel ook het toerisme op Schiermonnikoog.

In 1893 kocht de Duitse graaf Hartwig Arthur von Bernstorff-Wehningen het eiland. In de Tweede Wereldoorlog werd ook Schiermonnikoog bezet door de Duitsers. Op het eiland is een bunker te bezichtigen die onderdeel was van de Atlantikwall en een prachtig overzicht over het eiland biedt. Na de bevrijding ziet de Nederlandse regering Schiermonnikoog als vijandelijk vermogen en verliest de familie Von Bernstorff zijn aanspraak op het eiland.

Op het eiland ligt ťťn dorp, dat de naam van het eiland draagt maar vroeger als Oosterburen bekend stond. Het andere dorp, Westerburen, verdween in de achttiende eeuw in de golven. Met zijn karakteristieke commandeurswoninkjes heeft het dorp Schiermonnikoog de status van beschermd dorpsgezicht.

Schiermonnikoog kent zijn eigen dialect, het Eilanders, dat sterk afwijkt van het Fries. Door invloeden van buitenaf zijn er momenteel nog maar zo'n honderd mensen op het eiland die dit dialect beheersen.

Informatie over Schiermonnikoog

Om Schiermonnikoog te bereiken vertrekt er een veerdienst uit Lauwersoog, op de grens van Groningen en Friesland. De veerboot doet ongeveer vijftig minuten over de overtocht.

Net als op Vlieland is de auto op Schiermonnikoog taboe, deze zal dus in Lauwersoog moeten achterblijven. Alleen in bijzondere gevallen worden door de Gemeente Schiermonnikoog ontheffingen afgegeven. De relatief kleine afstanden en het geringe aantal autowegen op het eiland maken de fiets er het ideale vervoersmiddel.

Meer informatie over Schiermonnikoog is te vinden in het bezoekerscentrum of te verkrijgen bij de VVV Schiermonnikoog. Deze laatste heeft ook een vestiging in de veerbootterminal in Lauwersoog.

 

Meer Schiermonnikoog op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken op Schiermonnikoog via deze pagina's:

 

Schiermonnikoog op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland