Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Den Bosch

's-Hertogenbosch

In 1185 verleende hertog Hendrik I van Brabant stadsrechten aan 's-Hertogenbosch, dat in de volksmond ook wel Den Bosch wordt genoemd. De naam van de oude stad betekent dan ook letterlijk 'bos van de hertog'. In de stad is de stempel van de middeleeuwse historie nog duidelijk aanwezig.

Natuur en landschap

Den Bosch is gesticht op de plek waar de Aa en de Dommel samenkomen. Vanaf 's-Hertogenbosch stromen beide rivieren als Dieze verder om uiteindelijk in de Maas uit te monden. Het gebied rondom de stad staat bekend als de Meierij. De Meierij van 's-Hertogenbosch was vroeger een bestuurlijk onderdeel van het hertogdom Brabant.

Zodra we de stad verlaten bevinden we ons in een landschap met kleinschalig boerenland en diverse landgoederen, maar ook bossen, en heide en de rustige Brabantse dorpen. Het landschap nodigt uit tot het maken van fietstochten en wandelingen, maar zowel de stad als omgeving (Dommeldal) laten zich ook vanaf het water goed verkennen.

Cultuur en kernen

De doorsnee bezoeker van Den Bosch komt vooral voor het historische stadshart van de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Deze geschiedenis gaat zelfs terug tot de negende eeuw, waar al melding wordt gedaan van het landgoed Orthen, in de eeuwen daarna lang een zelfstandig buurtschap en thans de naam van één van de oudste stadswijken.

In de twaalfde eeuw had de hertog van Brabant er in de buurt zijn jachtterrein, dat werd aangeduid als des hertogen bosch. Eind 12e eeuw kende de hertog het grondgebied van Orthen stadsrechten toe, waarmee de stad 's-Hertogenbosch een feit was.

De stad groeide uit tot de vierde hoofdstad van het Hertogdom Brabant en moest het vooral hebben van handel en nijverheid. Naast diverse eeuwenoude kerken zoals de Sint-Janskathedraal en de twee Sint-Jacobskerken, zien we ook vele andere gebouwen die herinneren aan de hoogtijdagen van 's-Hertogenbosch, dat nog altijd het grootste omwalde gebied van ons land is.

De bekendste inwoner van Den Bosch is de kunstschilder Jeroen Bosch, die in de vijftiende eeuw leefde en beroemd is om zijn schilderijen die blijk geven van zijn typerende fantasiewereld. In de stad zijn diverse verwijzingen naar het leven en werk van Jeroen Bosch te vinden, voornamelijk beelden van door Bosch afgebeelde figuren. In het Jheronimus Bosch Art Center zijn reproducties van al zijn werken te vinden.

Informatie over 's-Hertogenbosch

Het VVV-kantoor van 's-Hertogenbosch bevindt zich aan de Markt in het oudste bakstenen gebouw van Nederland, De Moriaan, dat werd gebouwd in de dertiende eeuw. Aan de markt staan ook het stadhuis en een standbeeld van Jeroen Bosch.

Behalve te voet en te fiets is de stad ook vanaf het water te bewonderen. Door de binnenstad loopt een groot aantal stromen die samen de Binnendieze worden genoemd en die zijn opengesteld voor rondvaartboten.

 

Meer 's-Hertogenbosch op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Den Bosch via deze pagina's:

 

's-Hertogenbosch op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland