Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam is niet alleen de grootste havenstad van Europa, maar ook een wereldstad waar voor een ieder wat te beleven valt. Naast de haven zijn ook het grote winkelgebied in het centrum, het uitgaansleven, de Euromast, de Erasmusbrug en de Willemsbrug bekende bezienswaardigheden en toeristentrekkers.

Natuur en landschap

De stad Rotterdam heeft zijn ontstaan en naam te danken aan zijn ligging aan rivieren. In het midden van de dertiende eeuw een dam gelegd in het riviertje de Rotte. Op deze plaats zou vervolgens een nederzetting ontstaan die in eerste instantie vooral leeft van de visserij. Als de eerste zeehavens worden aangelegd komt ook de handel tot bloei en is de grote motor achter de ontwikkeling van Rotterdam een feit.

In 1340 krijgt Rotterdam stadsrechten en rond deze tijd worden grachten door de stad gegraven en stadswallen aangelegd. Uit verschillende oorlogen die Nederland in deze eeuwen teisteren komt Rotterdam als sterkst uit de bus, waarmee het definitief een stad met grote invloed in Holland wordt.

Rotterdam is het centrum van de agglomeratie en stadsregio Rotterdam, die zich bevindt in het zuidwesten van de provincie Zuid-Holland en zich langs de Nieuwe Waterweg en Nieuwe Maas verder uitstrekt in noordoostelijke richting. Beeldbepalend voor deze regio zijn de havens en industrie, maar ook moderne architectuur. Laten we de stedelijkheid achter dan is er de rust van het platteland, evenals kleine stadjes en dorpen als Brielle, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en Kinderdijk.

Cultuur en kernen

De positie van Rotterdam binnen de internationale handel werd zodanig groot dat door de eeuwen heen diverse malen nieuwe verbindingen werden aangelegd tussen de stad en de Noordzee. Het laatste voorbeeld hiervan is de Nieuwe Waterweg. Tegelijk breidden de havens zich steeds verder uit langs deze verbindingen. Tussen 1962 en 2004 was Rotterdam de grootste haven ter wereld. Direct en indirect zorgt de Rotterdamse haven voor banen voor meer dan 300.000 mensen.

Van de historische binnenstad die Rotterdam ooit kende is weinig over. In mei 1940 bombarderen de Duitsers in een tijdsbestek van een kwartier heel Rotterdam, waarna hevige branden volgen. De verwoesting die werd aangericht was voor de Nederlandse regering reden om te capituleren. Tijdens de wederopbouw na de oorlog wordt het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uitgevoerd, waarbij veel beschadigde gebouwen niet worden hersteld maar gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

In de jaren '50 schieten de beeldmerken voor het nieuwe, moderne Rotterdam uit de grond. De Lijnbaan, het nieuwe Centraal Station, het Groothandelsgebouw en de Euromast maar ook nieuwe wijken zoals Pendrecht, Zuidwijk en Lombardijen. Als de wederopbouw enkele decennia later volledig is voltooid is Rotterdam getransformeerd in een wereldstad, banenmotor en een multiculturile smeltkroes.

In de jaren 1980 en '90 zou de stad opnieuw enkele beeldbepalende bouwwerken rijker worden, zoals de kubuswoningen aan de Oude Haven, de schouwburg, de Nieuwe Willemsbrug en de Erasmusbrug. Sinds de komst van hoogbouw, onder meer rond het Weena, is Rotterdam de enige Nederlandse stad met een serieuze skyline.

Rotterdam is meer dan 30 musea en galeries rijk, de meeste rond het Museumpark in het centrum. Theaters zijn er ook volop, zoals de Rotterdamse Schouwburg en het Oude en Nieuwe Luxor. Verder is Rotterdam een echte evenementenstad: concerten en congressen in Ahoy, het International Film Festival Rotterdam, de Marathon Rotterdam, Bavaria City Racing, Wereldhavendagen, om maar een hele korte selectie te noemen...

Informatie over Rotterdam

De VVV Rotterdam Store vind je op de hoek van de Coolsingel en het Hofplein, op loopafstand van het Centraal Station.

Wie naar Rotterdam komt maakt het beste zoveel mogelijk gebruik van het uitstekende openbaar vervoer in de stad. Van het Centraal Station loop je zo naar het winkelgebied en de metro en tram's brengen je binnen enkele minuten naar elke plek in de stad.

 

Meer Rotterdam op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Rotterdam via deze pagina's:

 

Rotterdam op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland