Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Rijk van Nijmegen

Rijk van Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen vinden we verspreid over een relatief klein gebied een keur aan verschillende landschappen, de levendige stad Nijmegen en een schat aan activiteiten en evenementen. Rondom de oudste stad van Nederland vinden we een streek met achtereenvolgens heuvelland, bossen en weiden. De veelzijdigheid van het Rijk van Nijmegen zal een ieder verrassen!

Natuur en landschap

Het Rijk van Nijmegen, ingeklemd door in het noorden en westen het Gelderse Rivierland en de Betuwe, in het zuiden het Land van Cuijck en in het oosten de Duitse grens, kent gezien zijn relatief geringe omvang een verrassend groot aantal gezichten.

In het oosten is de streek heuvelachtig en bosrijk. Mede aan dit gebied heeft het Rijk van Nijmegen zijn bijnaam 'binnenste buitenland' te danken. Zo vlak bij de Duitse grens doet het landschap inderdaad vrij buitenlands aan. Het hoogtepunt van de aanwezige stuwwallen ligt bij Berg en Dal op zo'n honderd meter.

Een groot contrast bij het open rivierenlandschap tussen de rivieren Maas en Waal, dat we hier ook kunnen aantreffen. Een zoektocht naar rust en een weids landschap eindigt bijvoorbeeld bij de uiterwaarden van de Waal en in de natuurgebieden van de Ooijpolder en de Duffelt.

Net ten zuidoosten van Nijmegen vinden we een aantal prachtige en bijzondere natuurgebieden. Zoals het oude landgoed De Driehuizen en het Heumensoord, het grootste aaneengesloten natuurgebied in het Rijk van Nijmegen met zijn bos en heidevelden. Dat deze gebieden ondanks de continue expansie van de stad nog steeds niet zijn opgeslokt is gedeeltelijk te danken aan de inspanningen van de natuurorganisaties die hier actief zijn.

Cultuur en kernen

Belangrijkste plaats in deze regio is uiteraard Nijmegen. De stad claimt, net als Maastricht en Voorburg overigens, de oudste stad van Nederland te zijn. Door het ontbreken van onomstreden bewijs kan niet met zekerheid gezegd worden welke stad werkelijk aanspraak maakt op deze titel.

Dit doet niets af aan het feit dat Nijmegen een prachtige oude stad is, gesticht door de Romeinen kort na het begin van de jaartelling, met een rijke historie in de Middeleeuwen, als centrum van het Frankische Rijk en als hanzestad.

Door zijn strategische ligging aan de Waal bloeide Nijmegen door de eeuwen heen onder verschillende invloeden. Voor de Romeinen was Nijmegen (Noviomagus) een belangrijk administratief en economisch centrum. In de Middeleeuwen waren het onder meer de Franken, Saksen, Friezen en zelfs de Noormannen die in of om Nijmegen de dienst uitmaakten. Later waren het nog de Habsburgers en de Spanjaarden die er de dienst uitmaakten. Maar altijd was de stad van economisch belang, getuige het lidmaatschap van het Hanzeverbond sinds 1402.

Lange tijd werd de groei van Nijmegen beperkt door de Vestingswet van 1874. Deze hield in dat vestingsteden niet uitgebreid mochten worden binnen het bereik van het verdedigingsgeschut van de vesting. Na het afbreken van de vestingwallen kwam deze beperking te vervallen. Een belangrijk persoon in de hier op volgende stadsuitbreiding was stedenbouwkundige Bert Brouwer.

Nijmegen heeft zwaar te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog. Dieptepunt was het bombardement in februari 1944 door Amerikaanse bommenwerpers, die de Waalstad per ongeluk aanzagen voor een Duitse stad. Bij dit bombardement werd het overgrote deel van de oude binnenstad zeer zwaar beschadigd.

Door het bombardement van de oude stad en het feit dat een ander deel van de binnenstad, dichter bij de Waal, in de jaren '70 werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, moeten we in Nijmegen goed zoeken naar overblijfselen uit bijvoorbeeld de Middeleeuwen. Deze periode zorgde echter ook voor een verdere ontwikkeling van de stad met diverse stadsuitbreidingen als Dukenborg en Lindenholt.

Bezienswaardigheden in Nijmegen zijn de Grote of Sint-Stevenskerk, het Stadhuis, Museum Het Valkhof, restanten van de vestingstad en het Goffertpark, bekend van het stadion van voetbalclub NEC.

Behalve de stad Nijmegen is het Rijk van Nijmegen ook bekend vanwege de Nijmeegse Vierdaagse. In vier dagen, te beginnen op de derde dinsdag van juli, doorkruisen wandelaars zo'n beetje het gehele Rijk van Nijmegen. Traditioneel staat de Vierdaagse op de eerste dag in het teken van de Betuwe, op de Dag van Elst. De tweede dag gaat het in westelijke richting op de Dag van Wijchen, de derde dag is Dag van Groesbeek met als hoogtepunt de Zevenheuvelenweg. Op de vierde dag, de Dag van Cuijck, wordt de Maas overgestoken.

Ook traditioneel voor de Nijmeegse Vierdaagse zijn de Vierdaagsefeesten. Tijdens dit evenement vinden diverse optredens plaats in de Nijmeegse binnenstad. Met één miljoen bezoekers zijn deze zomerfeesten samen met carnaval een cultureel hoogtepunt voor Nijmegen.

Bezienswaardigheden in het Rijk van Nijmegen buiten de stad Nijmegen die de moeite waard zijn, zijn onder meer de overblijfselen van Kasteel van Blanckenburgh en vele andere monumenten die u bijvoorbeeld zult tegenkomen tijdens een fietstocht of wandeltocht. Hiervoor zijn diverse routes uitgezet door het Rijk van Nijmegen, die u langs eeuwenoude boerderijen, industrieel erfgoed en gezellige dorpjes leiden.

Informatie over het Rijk van Nijmegen

Toeristische informatie voor het Rijk van Nijmegen wordt verzorgd door de VVV Arnhem-Nijmegen en het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen. Een VVV-kantoor in Nijmegen vindt u aan het Keizer Karelplein.

De stad Nijmegen kent een groot aantal parkeergarages en andere parkeergelegenheden rondom het centrum, maar als u met het openbaar vervoer komt dan ligt de binnenstad op loopafstand van het NS-station.

 

Meer Rijk van Nijmegen op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Rijk van Nijmegen via deze pagina's:

 

Rijk van Nijmegen op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland