Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie aan de Randmeren

Randmeren

Een groter contrast in het landschap is moeilijk te vinden. In het randmerengebied tussen Flevoland aan de ene zijde en Gelderland, Utrecht en Noord-Holland aan de andere kant, liggen verleden en heden dichtbij elkaar. Terwijl het aanzicht van de oude vissersdorpen aan de voormalige Zuiderzee behouden is gebleven, verrees in de vorige eeuw midden in het water nieuw land en ontstond een unieke waterrijke regio.

Natuur en landschap

Het randmerengebied wordt gevormd door het Veluwemeer, Wolderwijd, Nuldernauw, Nijkerkernauw, Eemmeer en het Gooimeer. Ook het Ketelmeer en het IJmeer worden over het algemeen tot de randmeren gerekend. De randmeren ontstonden na de aanleg van de Flevopolders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland in het IJsselmeer.

In tegenstelling tot de inpoldering van de Noordoostpolder werd er bij dit deel van Flevoland voor gekozen om het nieuwe land niet direct te laten aansluiten op het oude. Na de aanleg van de Noordoostpolder, maar ook bij andere landwinningsprojecten, was gebleken dat het hoogteverschil met het oude land voor problemen met de waterhuishouding kan zorgen, doordat grondwater van het bestaande land wegvloeit naar de polder.

Dit heeft in dit geval geresulteerd in een uitgestrekt merengebied aan de oost- en zuidkant van de provincie Flevoland waar de natuur de kans heeft gekregen zichzelf te (her)ontwikkelen en waar tegelijk ook ruimte is voor de mens om te recreŽren. Door verschillende beken die, onder meer vanaf de Veluwe, uitmonden in de randmeren ontstaat een natuurlijke stroming die, samen met inspanningen van de mens, zorgt voor een relatief goede waterkwaliteit. Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor watervogels en trekvogels en heeft gezorgd voor een unieke plantengroei met bijvoorbeeld kranswier en fonteinkruid.

De recreatie in het gebied is, hoe kan het ook anders, vooral gericht op het water. Populaire watersporten als zeilen, kanoŽn, surfen, kitesurfen, pleziervaart en zwemmen kunnen er volop worden beoefend. Een samenwerking van overheden en natuurorganisaties zorgt ervoor dat natuur en recreatie zonder overlast naast elkaar kunnen bestaan.

Cultuur en kernen

Behalve de watersport is het randmeergebied ook interessant om de dorpen en steden die vroeger leefden van de opbrengst van de Zuiderzee. Plaatsen als Huizen, Bunschoten en Harderwijk waren vroeger in grote mate gericht op de visserij. Doordat de visstand door de aanleg van de afsluitdijk, de vorming van het IJsselmeer en de aanleg van polders drastisch veranderde, hingen vissers hun netten in de wilgen of verplaatsten zich naar andere havens. Toch is in de oude vissersplaatsjes de sfeer van vroeger zeker niet verdwenen.

Informatie over het Randmerengebied

Door de uitgestrektheid van het gebied en de verdeling over niet minder dan vier verschillende provincies, valt het onder de verantwoordelijkheid van diverse VVV-organisaties. Kantoren zijn onder andere te vinden in Bunschoten-Spakenburg, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Putten, Zeewolde en Huizen.

Aangrenzend vinden we ook een aantal andere regio's die de moeite waard zijn, zoals de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en het Gooi, die zich bij een verblijf rond de randmeren uitstekend lenen voor een daguitstapje. Ook bevinden zich bij de randmeren een aantal bekende attractieparken.

 

Meer Randmeren op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken aan de Randmeren via deze pagina's:

 

Randmeren op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland