Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Parkstad Limburg

Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een regio in het zuidoosten van Limburg met onder meer de steden Heerlen en Kerkrade en plaatsen als Brunssum en Landgraaf. Deze grensstreek is bekend om zijn oude romeinse villa's, kastelen en abdijen, maar ook door hedendaagse attracties en levendige festivals.

Natuur en landschap

Het gebied kent een voor Nederland uniek landschap, gekenmerkt door glooiend heuvelland, mijnsteenbergen en veel groen. De van oorsprong agrarische regio heeft de afgelopen honderd jaar, onder meer door de mijnbouw, vele veranderingen ondergaan. Diverse beekdalen die door verstedelijking van het gebied zijn verdwenen worden de afgelopen jaren in ere hersteld.

Vooral de balans tussen stedelijk en natuur is opvallend. Tussen de steden en dorpen vinden we prachtige parken en uitgestrekte natuurgebieden. Op de overgang tussen uitlopers van de Duitse Eifel en het Limburgse Heuvelland en Mijnstreek treffen we een bijzonder landschap aan waar beekdalen worden afgewisseld door bossen, plateaus, landbouwgrond en plateaus.

Voorbeelden van landschappelijke bezienswaardigheden zijn het Natuurtransferium Poort Mergelland in Simpelveld, de Brunsummerheide en, gelegen tussen Kerkrade en Landgraaf, het liefst 700 hectare grote Park Gravenrode. Daarnaast zijn er diverse tuinen en landgoederen, zoals de Botanische Tuin in Kerkrade en Huys de Dohm en Landschapspark Terworm in Heerlen.

Cultuur en kernen

Niet alleen het landschap in Parkstad Limburg is een mix van uitersten, ook op cultuurgebied heeft de regio van alles te bieden. Niet in de laatste plaats door de geschiedenis van de streek, waarvan we tekenen terugvinden tot uit de Romeinse tijd.

Dit verleden zien we bijvoorbeeld terug in het Thermenmuseum in Heerlen, dat is gebouwd rond het grootste Romeinse badhuis van ons land. Voor de Middeleeuwse geschiedenis gaat u bijvoorbeeld naar het oudste abdijcomplex van Nederland in Kerkrade of naar één van de kastelen, bijvoorbeeld Kasteel Hoensbroek.

Van het jaar 1900 tot ca. 1975 was net als in andere gebieden in Limburg sprake van intensieve mijnbouw, door een stijgende vraag naar steenkool. Wat dit inhield kunt u zien in het Industrion in Kerkrade en het Nederlands Mijnmuseum te Heerlen. Uit deze tijd stamt ook de oude naam van Parkstad Limburg; Oostelijke Mijnstreek.

Meer cultuur is te vinden bij de vele festivals en evenementen, zoals Pinkpop in Landgraaf, de Folkloristische Parade in Brunssum en het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Wie op zoek is naar wat meer actief vermaak kan bijvoorbeeld indoor skiën in SnowWorld in Landgraaf, fietsen, golfen of zelfs zweefvliegen. Bent u bijgekomen van al deze activiteit dan is er vast nog wel wat energie over om te gaan winkelen in één van de gezellige steden of de grootste woonboulevard van Europa in Heerlen.

Informatie over Parkstad Limburg

Voor toeristische informatie over Parkstad Limburg kunt u onder andere terecht bij één van de VVV Limburg-winkels, in Heerlen, Sittard, Epen en Valkenburg. In de regio zelf vindt u informatiepunten in Brunssum, Schinveld, Simpelveld, Voerendaal, Landgraaf, Hoensbroek en Bocholtz.

 

Meer Parkstad Limburg op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Parkstad Limburg via deze pagina's:

 

Parkstad Limburg op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland