Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Overijssels Vechtdal

Overijssels Vechtdal

De Overijsselse Vecht stroomt tussen Zuid-Drenthe en Twente door, van de Duitse grens bij Gramsbergen tot het Zwarte Water bij Zwolle. Het gebied aan weerszijden van de rivier staat bekend als het Overijssels Vechtdal. De regio biedt bezoekers vele fiets- en wandelroutes, campings en culturele bezienswaardigheden.

Natuur en landschap

In het Overijssels Vechtdal neemt, hoe kan het ook anders, de Overijsselse Vecht een centrale plaats in. De regenrivier ontspringt in Duitsland in het Münsterland. De eerste schriftelijke vermelding van de naam Overijsselsche Vecht stamt uit het jaar 1232. De rivier is ontstaan in een oerstroomdal van smeltwater uit de voorlaatste ijstijd. In het Holoceen werd dit stroomdal gevuld met veen. Door ditzelfde stroomdal stroomt in het noorden de Reest, die de grens tussen Drenthe en Overijssel vormt.

Het landschap van het Vechtdal is door de jaren heen door de mens bepaald. Net als in de omliggende regio's kende het Vechtdal vanuit de Middeleeuwen een traditie van essen en esdorpen. Op hoger gelegen plaatsen in het veen werden nederzettingen gesticht. De akkers (essen) die rond deze dorpjes werden aangelegd werden bemest met plaggen die werden vermengd met dierlijke mest. Langzaam werd het Vechtdal op deze wijze ontgonnen, tot dicht bij de rivier een smal stroomdal overbleef.

De rivierduinen in oude meanders kennen een bijzondere platengroei. Behalve het open agrarisch landschap liggen er in het rivierdal ook uitgestrekte bossen, zoals bij Hardenberg, Ommen, Landgoed Eerde en in het noorden bij Staphorst.

Cultuur en kernen

Terwijl boeren langzaam het landschap naar hun hand zetten, speelde de Overijsselse Vecht ook een belangrijke rol in de scheepvaart. Tot het eind van de negentiende eeuw werd de rivier druk bevaren, vooral voor het vervoer van Bentheimer zandsteen, in die tijd een veel gebruikt bouwmateriaal. Als de waterstand in de zomermaanden te laag was om bepaalde delen van de Vecht te bevaren, legden schippers tijdelijke dammetjes aan om het water zo ver te laten stijgen, dat doorvaren mogelijk was.

Het aanleggen van alternatieve vaarwegen, zoals de Dedemsvaart, leverden een kortere route naar Zwolle op. Dit betekende het einde van de drukke scheepvaart op de Overijsselse Vecht. Wel werd de rivier rond 1900 grotendeels gekanaliseerd en werden er stuwen en sluizen aangelegd om het waterpeil te beheersen. De rivier is vandaag de dag te bevaren van Zwolle tot de stuw bij Junne.

De voornaamste plaatsen in de regio vinden we direct aan de rivier. Met de stroom mee zijn de grootste kernen Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Dalfsen.

Het Overijssels Vechtdal profileert zich tegenwoordig nadrukkelijk als toeristische bestemming. De streek kent een groot aantal campings, fietspaden, wandelroutes en bezienswaardigheden zoals Kasteel Rechteren bij Dalfsen.

Informatie over het Overijssels Vechtdal

Informatie over de streek, toeristische routes en activiteiten is te verkrijgen bij de VVV Overijssels Vechtdal, met kantoren in Dalfsen, Dedemsvaart, Hardenberg, Nieuwleusen, Ommen en Staphorst.

 

Meer Overijssels Vechtdal op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Overijssels Vechtdal via deze pagina's:

 

Overijssels Vechtdal op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland