Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Oldambt

Oldambt

Het Oldambt wordt vaak aangeduid als de graanschuur van Nederland. Op het eerste gezicht vind je tussen de uitgestrekte landbouwgronden van het Oldambt vooral rust en ruimte, maar wie verder kijkt zal zien dat er in deze streek ook van alles te beleven valt.

Natuur en landschap

Van oorsprong werd het landschap in het Oldambt verdeeld door veengebieden (wolden), grasland en kwelders. Vandaag de dag zien we echter vooral akkerland, een omslag die rond 1800 plaatsvond. Door veeziekten en de opkomst van nieuwe landbouwtechnieken stapten boeren massaal over van veehouderij op de akkerbouw. Ook door de ontginning van de venen werd het landschap drastisch veranderd. De grootschalige open polders vormen het meest karakteristieke deel van het Oldambt.

In het noordoosten grenst het gebied aan het open water van Eems en Dollard. De Dollard, onderdeel van de Waddenzee, is een natuurgebied dat bestaat uit een kwelder en een stuk bij laag water droogvallend wad. De strijd met de zee is bepalend geweest voor het Oldambt. Overstromingen hebben tijdens de Middeleeuwen een vruchtbare kleilaag achtergelaten.

Cultuur en kernen

Het Oldambt onderscheiden we in Wold-Oldambt in het zuiden en Klei-Oldambt in het noorden. De kuststreek werd historisch vooral bewoond door Friezen en de wolden door Saksen. De streek viel onder Friesland, maar toen in de vijftiende eeuw de Friese invloed ten oosten van de Lauwers afnam, nam de macht van de stad Groningen juist toe. De Oldambters blijven liever onafhankelijk, maar dit slaagt niet. In tegenstelling tot de omliggende Ommelanden is de invloed van de stad duidelijk aanwezig.

Aan het begin van de negentiende eeuw vond in het Oldambt een cultuuromslag plaats. Door het uitbreken van veepesten biedt de veeteelt weinig brood meer. Nieuwe landbouwtechnieken laten veel boeren overstappen op het verbouwen van gewassen. De grootschalige teelt van aardappelen brengt veel welvaart naar de regio, maar zorgt tegelijk voor een overschot aan arbeiders en een groeiend verschil tussen arm en rijk.

Belangrijke plaatsen in deze streek zijn Winschoten, Midwolda, Scheemda en Veendam. Aan de grens met Duitsland vinden we de meest oostelijk gelegen plaats van Nederland; Nieuweschans. Het Oldambt wordt doorkruisd door twee belangrijke verkeersaders: de snelweg A7 tussen de stad Groningen en Duitsland en het spoor tussen Groningen en Nieuweschans.

In het Oldambt vinden we vandaag door de rijke agrarische geschiedenis verschillende monumentale boerderijen en karakteristieke boerendorpjes. Ook is de invloed van de kerk in de Middeleeuwen nog af te leiden aan de nog aanwezige kerken uit deze tijd.

Een meer recente ontwikkeling is die van de Blauwe Stad. Rondom het kunstmatig aangelegde Oldambtmeer moet de komende jaren het blauwe hart van de provincie gaan ontstaan, met ruimte woningbouw, toerisme en watersport. Er wordt wel gezegd dat dit het meest ambitieuze project is sinds de aanleg van de IJsselmeerpolders. Rond een meer van zo'n acht vierkante kilometer ontstaat op dit moment een natuurgebied en worden op grote schaal nieuwe woongebieden ontwikkeld.

Informatie over het Oldambt

VVV-kantoren zijn te vinden in Winschoten, Bellingwolde (streekmuseum) en Veendam.

Het infocentrum van de Blauwe Stad ligt vlak langs de A7 tussen Groningen en de Duitse grens. Naast informatie over het project vindt u hier ook een maquette om te bekijken.

 

Meer Oldambt op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Oldambt via deze pagina's:

 

Oldambt op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland