Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie langs de Noordzeekust

Noordzeekust

Ten westen van Noord- en Zuid-Holland ligt de Noordzee, met op de grens een prachtig kustgebied met brede stranden, duinen, bossen en polderlandschap. Dit kustlandschap, op korte afstand van de randstad, biedt legio mogelijkheden om te recreëren en te genieten van de rust en ruimte.

Natuur en landschap

De Noordzee is een zee met een historische ontstaansgeschiedenis. De afgelopen 350 miljoen jaar veranderde hij door klimaatsveranderingen en ijstijden regelmatig van vorm, maar de huidige kustlijn ontstond ongeveer 11.000 jaar geleden, aan het eind van de laatste ijstijd. De zee heeft zijn naam vrijwel zeker te danken aan de vroege Friezen en Duitsers, voor wie de zee ten noorden van hun leefgebied lag. Deze theorie verklaart ook de namen van de Oostzee en de voormalige Zuiderzee. Bij de Denen heet de Noordzee overigens Vesterhavet, oftwel Westzee.

In duizenden jaren tijd is door zeestromen, stijging van de zeespiegel en verstuiving een ruig duingebied ontstaan dat de Noordzee van het lage veenlandschap van Noord-Holland en Zuid-Holland scheidde. Al waren er tot in de vorige eeuw regelmatig overstromingen waarbij grote delen van Holland onder water liepen op plaatsen waar de duinen ontbraken of te zwak waren. Met het aanleggen van polders en dijken als de Hondsbossche Zeewering waren de Hollanders continu in gevecht met het water. Middels het op deltahoogte brengen van de zeeweringen werd het water in de tweede helft van de twintigste eeuw definitief buiten de deur gehouden.

Langs de kust vinden we op diverse plekken prachtige natuurgebieden. De duingrond zelf is vrij arm, maar hoogteverschillen zorgen er voor dat op vochtige plekken de natuur zich op een gevarieerde manier weten te ontwikkelen. Hoewel deze gebieden grotendeels aan elkaar zijn verbonden, is de afwisseling in flora en fauna opvallend te noemen. Wie niet alleen naar de Noordzeekust komt om een bruin kleurtje op te doen op het strand, kan op de vele fiets- en wandelpaden in en rond de duinen zijn hart ophalen.

Ook het polderland achter de duinen is de moeite waard, vooral in het voorjaar wanneer de teelt van bloembollen de landbouwgronden kleurt.

Cultuur en kernen

Badplaatsen als Scheveningen, Bergen aan Zee, Zandvoort en Egmond aan Zee waren vroeger vooral voorbestemd aan de beter gestelde Hollanders die hier hun zomerverblijven hadden. Begin 19e eeuw raakte het zeebaden in de mode, wanneer deze activiteit overwaait uit Engeland. Al snel maken de eerste badhuizen en badhotels hun opwachting.

Maar ook het grote publiek ontdekte de Noordzeekust als toeristische trekpleister. Vooral sinds de komst van treinverbindingen en later de auto reizen vele inwoners van de randstad in de zomermaanden op hun vrije dagen af naar de stranden op zoek naar verkoeling. Ook het kamperen in het kustgebied is populair, getuige de vele campings.

Veel van de dorpen en steden langs de Noordzee hebben eveneens een verleden als vissersplaats. De meesten beschikten niet over een zeehaven, waardoor de vissersboten moesten afvaren vanaf het strand. De invloed van de visserij is op de boulevards van de grote badplaatsen nog goed te merken, bijvoorbeeld door viskramen.

De lange kustzone zorgt er voor dat er voor iedereen wel wat wils is. Er zijn rustige gebieden en de gezellig drukke badplaatsen. Verspreid over de kust zijn op vele plaatsen strandpaviljoens te vinden en ook is er ruimte voor naaktrecreatie, zeilliefhebbers en (kite)surfers.

Informatie over de Noordzeekust

Voor meer toeristische informatie, zoals mogelijke activiteiten, excursies en fiets- en wandelroutes, kunt u onder andere terecht bij één van de vele VVV-kantoren in de plaatsen langs de Noordzeekust.

De Noordzeestranden lenen zich goed voor dagrecreatie. Wanneer de temperaturen boven de twintig graden stijgen, kan het echter erg druk zijn op de wegen naar het strand. Het openbaar vervoer is dan vaak een goed alternatief om te voorkomen dat u onderweg naar zee in de file komt te staan of uiteindelijk geen parkeerplaats meer kunt bemachtigen.

 

Meer Noordzeekust op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken langs de Noordzeekust via deze pagina's:

 

Noordzeekust op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland