Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Middelburg

Middelburg

Het gezellige stadje Middelburg was kort na de Middeleeuwen één van de grootste Nederlandse steden en de op één na grootste havenstad van de Republiek. Ondanks de vele veranderingen die Middelburg sindsdien heeft ondergaan ademt de stad nog steeds de authentieke sfeer van vroeger tijden.

Natuur en landschap

Middelburg ligt op het Zeeuwse schiereiland Walcheren, dat via Zuid-Beveland is verbonden met Noord-Brabant. Ooit was Walcheren net als andere delen van Zeeland wél een echt eiland. Het werd van Zuid-Beveland gescheiden door het Jonker Fransgat, ook wel bekend als het Sloe. Tot 1871, toen de Sloedam werd aangelegd en het vaarwater langzaam dichtslibde, was dit een belangrijke route voor de scheepvaart. Nadien heeft het Kanaal door Walcheren, dat ook Middelburg doorsnijd, een belangrijke functie gehad voor de ontwikkeling van de stad.

De stad Middelburg ligt even ten westen van het Sloe en heeft veel te danken aan zijn ligging in de buurt van het water, dat in Zeeland nooit ver weg is. Een uitstapje naar Vlissingen, het stadje Veere of een dagje aan het Zeeuwse strand is dan ook zo gemaakt. En direct buiten Middelburg vinden we het wijdse landschap van Zeeland.

Cultuur en kernen

De historie van Middelburg begint in de negende eeuw, zo blijkt uit bodemvondsten. Op de plek waren toen verdedigingswerken van of juist tegen de Vikingen zijn opgericht. In 1217 krijgt Middelburg stadsrechten. In de late Middeleeuwen zetelt een kamer van de V.O.C. in Middelburg en ontwikkelt het zich als havenstad en handelsknooppunt.

Informatie over Middelburg

%

 

Meer Middelburg op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Middelburg via deze pagina's:

 

Middelburg op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland