Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Maastricht

Maastricht

De stad Maastricht is samen met Nijmegen één van de twee steden die zichzelf 'oudste stad van Nederland' noemt. Wie van de twee daadwerkelijk het oudst is valt niet met volledige zekerheid te zeggen, maar feit is dat beiden een lange historie hebben die teruggaat tot voor het begin van de jaartelling. Behalve van zijn bourgondische en Romeinse invloeden is Maastricht ook bekend om zijn universiteit en congrescentrum.

Natuur en landschap

Ruim vijfhonderd jaar voor het begin van onze jaartelling ontstaat op een doorwaadbare plaats in de Maas een Keltische nederzetting, die in de tijd van de Romeinse bezetting door het leven zou gaan als Mosa Trajectum en stadsrechten zou krijgen.

Behalve aan de rivier de Maas ligt Maastricht ook in het uiterste zuiden van Nederland. De westkant van de Limburgse hoofdstad is ook de enige deel van Zuid-Limburg waar de Maas niet de natuurlijke grens tussen Nederland en België vormt. Toen in 1843 een nieuwe grens tussen beide landen werd vastgesteld, werd besloten om bij Maastricht een gebied ter breedte van één kanonschot (2,3 km) aan Nederland toe te wijzen.

Rondom Maastricht ligt een verrassend veelzijdig landschap. Wie de stad verlaat ziet onder meer het bos en de heide van de Hoge Kempen, het dal van de Grensmaas en de hellingen en weidse uitzichten van de Voerstreek en het Mergelland.

Cultuur en kernen

Door het historische stadscentrum met zijn vele eeuwenoude bezienswaardigheden kunnen we bijna niet om de rijke geschiedenis van deze stad heen. Vooral bekend zijn de vele pleinen en kerken, waaronder het Vrijthof en de Servaaskerk.

Een ander gezichtsbepalend stukje architectuur is de Sint Servaasbrug, die al sinds de dertiende eeuw de beide oevers van de Maas met elkaar verbindt. Deze brug was destijds de tweede die het mogelijk maakte om ook in tijden van hevige regenval de rivier over te steken. Een eerdere brug die door de Romeinen werd gebouwd deed meer dan duizend jaar dienst.

Maar niet alleen wandelend door de stad krijgen we een indruk van de rijke cultuurtraditie. Maastricht is ook een stad van musea, zoals de verzameling Romeinse vondsten in de museumkelder Derlon, de schatkamers van de Sint Servaas, het Spaanse Gouvernement en het Natuurhistorisch museum. Liefhebbers van kunst gaan bijvoorbeeld naar het Bonnefantenmuseum.

Bent u op zoek naar wat meer actief vermaak, denk dan ook eens aan één van de vele festivals, waaronder Musica Sacra, JONG! en de Nederlandse Dansdagen, of breng een bezoekje aan één van de theaters of bioscopen.

Maastricht is niet alleen een stad met een rijk verleden, maar ook nog eens prima bij de tijd. De aanwezigheid universiteit maakt Maastricht tot een populaire studentenstad, wat zich onder andere vertaalt in een levendig uitgaansleven. Bent u een liefhebber van lekker winkelen dan kan er in de binnenstad van Maastricht heerlijk geshopt worden.

Informatie over Maastricht

Meer informatie over Maastricht en wat er in de stad zoal te beleven valt is te verkrijgen bij de VVV Maastricht.

Komt u een dagje stadten in Maastricht, dan kan dat uitstekend met het openbaar vervoer. Het station ligt op nog geen vijf minuten lopen van het historische centrum en de Servaasbrug. Met rechtstreekse verbindingen naar de rest van het land lijkt de trein de beste manier om naar Maastricht af te reizen. Wie toch liever de auto pakt dient er op te letten dat de stad een ontmoedigingsbeleid voert wat betreft parkeren in de binnenstad. Wel heeft Maastricht een uitgebreid netwerk van parkeergarages.

 

Meer Maastricht op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Maastricht via deze pagina's:

 

Maastricht op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland