Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie rond de Maasplassen

Maasplassen

Wist u dat de Maasplassen in Limburg met 3000 hectare het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is? In de Maasplassen komt de fanatieke watersporter volop aan zijn trekken. Ook voor de natuurliefhebber is hier genoeg te zoeken, want dichtbij ligt het Nationaal Park de Meinweg. Ten slotte vinden we er de gezellige steden als Heel, Maasbracht en Roermond.

Natuur en landschap

Het Maasplassengebied bestaat uit een groot aantal kleine en grote plassen, die met elkaar in verbinding staan via de Maas. Deze plassen zijn ontstaan in de twintigste eeuw door de grindwinning die toen in het gebied plaatsvond. Het grind werd in het begin van deze eeuw gebruikt voor de aanleg van rijkswegen en spoorwegen en in de jaren '50 als bouwmateriaal tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Doordat de Maasplassen eigenlijk nog maar pas zijn ontstaan, is de recreatiesector in deze regio nog niet erg sterk ontwikkeld, wat als een pluspunt gezien kan worden voor wie op zoek is naar rust en ruimte. Toch zijn er voldoende voorzieningen, zoals jachthavens, stranden en campings, om er met plezier tijd door te brengen.

In de omgeving van de Maasplassen vinden we een aantal prachtige natuurgebieden, zoals ten noorden het Leudal en ten oosten van Roermond, aan de Duitse grens, Nationaal Park De Meinweg. Het nationaal park is een terrassenlandschap doorsneden door beken. Door de aanplant van bomen voor de mijnbouw en door verdroging is het oorspronkelijke hoogveen van De Meinweg vrijwel verdrongen, wat een uniek gebied met een bijzondere flora en fauna heeft opgeleverd.

Cultuur en kernen

Op de oevers van de Maasplassen liggen verschillende gezellige plaatsen, waar het na een lange dag recreëren op of aan het water heerlijk vertoeven is, zoals Thorn, Heel, Wessem, Stevensweert en Maasbracht.

Ten oosten van de Maasplassen ligt de stad Roermond. Deze stad ontstond op de plek waar de rivieren de Roer en de Maas samenkomen. De stad is de grootste in de regio en was in de Middeleeuwen één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre.

Het beschermde stadsgezicht bevat nog diverse gebouwen uit de late middeleeuwen, zoals de Munsterkerk uit de dertiende eeuw en de Sint Christoffelkathedraal, waarvan de bouw begon in 1410. De eveneens uit de vijftiende eeuw stammende Rattentoren is een overblijfsel van de oude stadsversterking.

Roermond staat bekend als winkelstad. Naast de winkels in de binnenstad kan er worden gewinkeld in het Design Outlet Center, een merkendorp met meer dan 120 winkels, en het Retailpark Roermond waar veel grote winkelketens zijn gevestigd.

Informatie over de Maasplassen

Door de diversiteit in landschappen, natuur en recreatiemogelijkheden zijn de Maasplassen een aanrader voor de watersporter en voor vakantiegangers die veel verschillende dingen willen kunnen ondernemen. In het gebied zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet en het plassengebied heeft verschillende veerpontjes.

Bij de VVV in Roermond kunt u terecht voor meer informatie over de Maasplassen, informatiegidsen, verblijfs- en recreatiemogelijkheden, routes, kaarten en excursies. Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Meinweg bevindt zich aan de Meinweg 2 in Herkenbosch. Hier is onder andere een wisseltentoonstelling te zien over het park.

 

Meer Maasplassen op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken rond de Maasplassen via deze pagina's:

 

Maasplassen op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland