Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste natuurgebieden van ons land en is vooral bekend om zijn enorme zandverstuivingen, maar behalve zandheuvels vinden we er ook uitgestrekte bossen, moerasgebieden en weiden. In de omgeving zijn vele attracties en bezienswaardigheden zodat een verblijf in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen niet snel zal vervelen.

Natuur en landschap

De Loonse en Drunense Duinen vormen een natuurgebied in de provincie Noord-Brabant. Het is meer dan 3500 hectare groot. Sinds 2002 is het natuurgebied een Nationaal Park. Het park bestaat grotendeels uit zandverstuivingen en naaldbos en wordt ook wel de 'Brabantse Sahara' genoemd.

Dit natuurgebied gelegen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch heeft echter meer te bieden dan enkel zand. In het gebied ligt het landgoed Plantloon, in Engelse stijl. Dit landgoed heeft fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen.

Het voormalig landbouwgebied Hengstven wordt tegenwoordig natuurvriendelijk beheerd. Hierdoor is het gebied rijk aan dieren en planten. De drie vennen die voorheen in het gebied lagen, worden mogelijk in de toekomst hersteld. Dit om de oorspronkelijke drassige situatie te herstellen.

Cultuur en kernen

Het zand in de Loonse en Drunense Duinen is afgezet door poolwinden in de laatste IJstijd. Eeuwenlang was het gebied bedekt met oerbos. De zandvlaktes zijn in de middeleeuwen ontstaan. Streekbewoners hadden brandhout en landbouwgrond nodig. Boeren lieten hun vee op de heide grazen.

Door het gebruik raakte de grond uitgeput. De wind kreeg vrij spel en blies steeds grotere zandvlakten open. Om het te groot worden van de zandvlakte tegen te gaan, werden naaldbomen geplant.

Door het gebied zijn vele wandel- en fietspaden aangelegd.

Informatie over de Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten, Het Brabants Landschap en De Duinboeren. Daarnaast zijn er ook particulieren die delen van het gebied beheren.

Meer informatie vindt u op de website www.nationaalpark.nl, een samenwerking van de Nationale Parken in Nederland.

 

Meer Loonse en Drunense Duinen op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Loonse en Drunense Duinen via deze pagina's:

 

Loonse en Drunense Duinen op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland