Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Leeuwarden

Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland ziet u al van verre liggen. De moderne hoogbouw zorgt voor een herkenbare skyline. Het historische centrum in combinatie met moderne architectuur geeft Leeuwarden een geheel eigen karakter. Deze moderne studenten stad in het weidse Friese landschap is met haar vele culturele podia en evenementen bijzonder levendig.

Natuur en landschap

De stad Leeuwarden ontstond toen in 1435 de terpdorpen Oldehove, Nijehove en Hoek samengevoegd werden. De geschiedenis van deze dorpen gaat terug tot in de Romeinse tijd. Aan de oever van de Middelsee werden terpen opgeworden, waarop bloeiende nederzettingen ontstonden. In de dertiende eeuw slibde de Middelsee dicht en verloor het gebied de ideale ligging voor de handel door het gebrek aan een haven.

Het oude Leeuwarden is nog terug te vinden. Wie vanaf het Oldehoofsterkerkhof langs de Grote Kerkstraat en de Grote Hoogstraat naar de Nieuwstad loopt, komt zo over de terpen van de vroegere dorpen Oldehove en Nijehove. De Nieuwstad is het gebied waar gestart is met de bouw van 'de nieuwe stad', de uitbreiding van de stad Leeuwarden.

Door het Friese terpenlandschap lopen een aantal belangrijke waterwegen die ook Leeuwarden verbinden met de Friese Meren en de Waddenzee. De stad ligt aan het Van Harinxmakanaal dat voor de verbinding met Harlingen en het Prinses Margrietkanaal zorgt. De Dokkemer Ie verbindt Leeuwarden met Dokkum en via de Bonkefeart (finish van de elfstedenstaatstocht) en De Swette met het Friese Merengebied.

Cultuur en kernen

Leeuwarden werd in de zestiende eeuw de woonplaats van de Friese Nassau's, stadhouders van de noordelijke provincies. Het Stadhouderlijk Hof getuigt nog van hun aanwezigheid in de Friese hoofdstad. Het welvarende Leeuwarden werd verdedigd met een gracht en verdedigingswallen rond de stad. Deze verdedigingswerken zijn grotendeels verwijderd.

Leeuwarden is mede dankzij de drie hogescholen een levendige stad. Een ruim aanbod aan winkels, het prachtige stadspark de Prinsentuin met haven en de vele evenementen maken de stad aantrekkelijk voor jong en oud. In het centrum van de stad ligt de poëzie op straat. Gedichten op grote tegels zijn verwerkt in het straatoppervlak.

De stad kent vele monumenten, waaronder de stadswaag, vroegere gevangenis De Blokhuispoort en de scheve Oldehove, hét symbool van Leeuwarden. In de voormalige kanselarij uit 1566 is tegenwoordig het Fries Museum gevestigd, één van de vele musea in de stad. Stadsschouwburg De Harmonie, de Achmeatoren, Crystalic en futuristische nieuwbouw van de Friesland Bank zetten de stad ook op het gebied van moderne architectuur op de kaart.

Stadsschouwburg De Harmonie, poppodia als Poppodium Romein, bioscopen Tivoli en Cinema, een filmhuis, diverse musea en galeries zorgen dat de cultuurliefhebber in Leeuwarden niets te kort komt. Daarnaast kent de stad vele evenementen en festivals, waaronder: het Noordelijk Filmfestival, Ljouwert Culinair, Domino Day, Dance Tour Leeuwarden en het jaarlijkse straatfestival.

Informatie over Leeuwarden

Meer informatie over Leeuwarden is te verkrijgen bij de VVV Leeuwarden. Op de website van de VVV vind u een duidelijk overzicht van evenementen en bezienswaardigheden.

Leeuwarden is goed bereikbaar over de weg, met het openbaar vervoer en over het water, dat laatste mede dankzij de nieuwe staandemastroute. Het Centraal station bevindt zich slechts enkele minuten lopen van het stadscentrum.

Leeuwarden kent een aantal mooie parkeergarages, maar kijk voor u vertrekt eerst even op www.parkeergaragesleeuwarden.nl. In 2009 wordt namelijk gestart met het verbouwen van (overdekt winkelcentrum) Zaailand, aan het Wilhelminaplein. De onderliggende parkeergarage is daardoor geruime tijd afgesloten. U kunt zo lang gebruik maken van de andere parkeergarages.

 

Meer Leeuwarden op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Leeuwarden via deze pagina's:

 

Leeuwarden op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland