Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Land van Peel en Maas

Land van Peel en Maas

In het Land van Peel en Maas is het genieten bij uitstek. De Peel is oorspronkelijk een onherbergzaam hoogveenlandschap, maar door ontginning en de aanleg van fietspaden is het voor de fietser en wandelaar een interessante omgeving. In het Maasland kronkelt de Maas door het noorden van Limburg, dat met vele beken en dode riviermonden eveneens prachtig natuurschoon biedt.

Natuur en landschap

De aaneenschakeling van natuurgebieden, dorpjes en uitgestrekte weiden tussen Weert, Venray en de Maas vormen samen het Land van Peel en Maas. Omkaderd door enerzijds de Maas en anderzijds Nationaal Park de Groote Peel.

Het gebied was ooit een onherbergzaam natuurgebied met moerassig hoogveen en vele vennetjes. Nationaal Park de Groote Peel herinnert aan deze vervlogen tijden. Het weidse, waterrijke landschap is bekend om de vele vogels.

Uitgestrekte akkers, beboste zandgrond, aan de westkant het karakteristieke veengebied en aan de oostkant de Maasvallei. In deze prachtige omgeving bevinden zich bijzondere natuurgebieden als de Heldense Bossen met de bekende stuifduinen en het Leudal met haar diep uitgesleten beekjes.

Cultuur en kernen

Pittoreske dorpjes en een prachtig, afwisselend landschap. In het gebied viert het bourgondische Limburg hoogtij. Elk dorp heeft haar eigen karakter. De kruisen en kapellen onderweg zorgen voor het 'Limburgse tintje'.

In Melderslo, nabij Horst, bevindt zich Nationaal Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht'. Het streekmuseum heeft zich in de loop der jaren verdiept in deze twee agrarische producten die Noord Limburg beroemd gemaakt hebben.

Het sfeervolle kasteeldorp Baarlo en de historische dorpskern van Kessel met haar aan de markt gelegen kasteelruïne doen oude tijden herleven. In het romantische rozendorp Lottum vindt elk jaar het Rozenfestival plaats.

In het gezellige Weert vindt u een van de belangrijkste monumenten van Nederland: de Sint-Marinuskerk (ook bekend als 'Lange Jan'). Weert staat bekend om de vele bosgebieden rond de stad. In Weert vindt jaarlijks de op één na (Tilburg) grootste kermis van Nederland plaats.

Lekker winkelen kan in Venray en Weert. Op de fiets kunt u volop van het Land van Peel en Maas genieten, mede dankzij de vele fietsroutes. In het gebied bevinden zich vele hotels en campings. Voor de kinderen is Toverland in Sevenum een absolute must.

Informatie over het Land van Peel en Maas

Meer informatie over het Land van Peel en Maas kunt u verkrijgen bij VVV Noord- en Midden-Limburg. U vindt VVV-kantoren in Helden, Horst, Weert en Venray.

Openingstijden van streekmuseum 'De Locht' vindt u op www.delocht.nl. Informatie over rozendorp Lottum en het rozenfestival vindt u op www.rozendorp.nl.

 

Meer Land van Peel en Maas op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Land van Peel en Maas via deze pagina's:

 

Land van Peel en Maas op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland