Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Land van Cuijk

Land van Cuijk

In het noordoosten van Noord-Brabant ligt het Land van Cuijk, direct aan de Maas en grenzend aan de Peel. Een unieke regio met een uniek en afwisselend landschap, uitgebreide recreatiemogelijkheden en een rijke cultuurhistorie.

Natuur en landschap

Specifiek voor het Land van Cuijk is het zogenaamde Maasheggenlandschap. Deze Maasheggen bestaan voornamelijk uit meidoorn en omsluiten al vele eeuwen de aanwezige weilanden. Je zou kunnen zeggen dat de dichte heggen van gevlochten meidoorn en sleedoorn de voorlopers zijn van het prikkeldraad zoals we dat tegenwoordig alom vinden in het agrarisch landschap. Grote delen van het gebied ontvingen de status cultureel erfgoed en vallen onder beheer van Staatsbosbeheer.

Naast de Maasheggen kent het Land van Cuijk ook meer natuurlijke landschappen, zoals de heide en stuifduinen van het natuurgebied De Maashorst, met een oppervlakte van 4000 hectare Brabant's grootste natuurgebied.

Cultuur en kernen

Cuijk en directe omgeving zijn gedurende het verloop van de geschiedenis van grote invloed op de regio geweest. Cuijk zelf is gesticht als Keltische nederzetting. De naam 'Keukja' (later Ceuclum) is Keltisch voor kromming, wat verwijst naar een bocht in de Maas ter hoogte van het hedendaagse Cuijk.

Cuijk heeft lange tijd een belangrijke strategische betekenis gehad, bijvoorbeeld toen het onder de Romeinse invloed lange tijd aan de belangrijke weg tussen Tongeren en Nijmegen lag. Cuijk heeft lange tijd stadsrechten gehad, maar verkocht deze op een zeker moment aan het nabij gelegen Grave. Een derde belangrijke plaats is Boxmeer, de heerlijkheid die tot 1800 de status als onafhankelijk staatje wist te behouden.

De invloed van het Land van Cuijk, maar ook het feit dat de streek door de eeuwen heen onder verschillende invloeden heeft gestaan, zijn vandaag de dag te zien aan de vele bezienswaardigheden in het gebied. Zoals de kastelen, kerken en kloosters die in het verleden hun stempel op het bestuur en de cultuur van het Land van Cuijk drukten.

De bezienswaardigheden van het Land van Cuijk, de molens, musea en het kenmerkende landschap maken het verblijf in deze regio tot een bijzondere ervaring. Naast het bezichtigen en genieten van deze zaken is het Land van Cuijk ook zeer geschikt als voor het maken van wandelingen, fietsvakanties en waterrecreatie.

Meer informatie over het Land van Cuijk

VVV-kantoren zult u vinden in Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Anthonis. Het Land van Cuijk is goed bereikbaar via de snelwegen A73 en A74, of per spoor met stations in Cuijk, Boxmeer en Vierlingsbeek.

Bent u op vakantie in het Land van Cuijk, denk dan ook eens over mogelijke uitstapjes net buiten de regio, zoals de steden Nijmegen, Den Bosch en Venlo en diverse pretparken en musea in de omgeving.

 

Meer Land van Cuijk op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Land van Cuijk via deze pagina's:

 

Land van Cuijk op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland