Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Kop van Overijssel

Kop van Overijssel

In het noordwesten van de provincie Overijssel, ingesloten door Flevoland, Friesland en Drenthe, ligt de Kop van Overijssel. Het gebied wordt gekenmerkt door water, bos en uitgestrekte natuur. Behalve rust en watersportmogelijkheden vindt u er ook gezelligheid in pittoreske plaatsen als Giethoorn, Blokzijl en Steenwijk.

Natuur en landschap

In de Kop van Overijssel heeft de tijd van de veenafgravingen een duidelijke stempel op het landschap gedrukt. De vele plassen in deze regio zijn door de turfwinning. In het laagveengebied baggerden turfwerkers de turf op, waarbij brede trekgaten ontstonden. De landstroken tussen deze trekgaten werden gebruikt om het natte veen te laten drogen, om er vervolgens turven van te kunnen steken.

Na verloop van tijd zijn op veel plaatsen waar op deze manier turf werd gewonnen aaneengesloten meren ontstaan, doordat de landtongen afkalfden en onderliepen. Ook de grootste plassen van de Kop van Overijssel, de Beulakkerwijde, Belterwijde en Schutsloterwijde, zijn op deze manier ontstaan.

De Weerribben is een natuurgebied dat zijn naam ontleent aan de veenontginning. De trekgaten die ontstonden na het uitgraven van de turf worden ook wel weren genoemd en de legakkers waarop de turf gedroogd werd ribben. In de Weerribben hebben de trekgaten zich in tegenstelling tot de zuidelijker gelegen wieden niet ontwikkeld tot een open watergebied. Doordat hier bij de ontginning bredere ribben zijn achtergelaten en de weren later werden gebruikt voor de rietteelt is een uniek moerasgebied ontstaan.

Momenteel werken beheersorganisaties druk aan de oprichting van Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit park wordt het natuurbeheer van beide gebieden aan elkaar gekoppeld, om ťťn groot verbonden natuurgebied te creŽren.

Cultuur en kernen

Toen de vraag naar turf afnam, stapten de bewoners van de Kop van Overijssel om aan de kost te komen over op de rietteelt. Riet was erg gewild, o.a. als dakbedekking, en al snel was de naam van het gebied als rietleverancier internationaal gevestigd. De aanleg van de Noordoostpolder zorgde voor een einde aan de grootschalige rietteelt; het peil van het grondwater daalde waardoor het gebied verdroogde. Arbeiders zochten hun heil in de landbouw. Vanwege de landschappelijke waarde wordt vandaag de dag nog ongeveer in een derde van het gebied riet geteeld.

Watersporters hebben de keuze uit de vaarroutes bij Giethoorn en door de Weerribben, of de uitgestrekte meren van de wieden meer zuidelijk. Deze laatsten zijn vooral geschikt voor de meer sportieve watersporter, getuige de vele zeilboten die hier op zonnige dagen het water op trekken.

De Kop van Overijssel kent een groot aantal gezellige plaatjes waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben. Bijvoorbeeld in Giethoorn, ook wel het VenetiŽ van het Noorden genoemd, vanwege de rol van kanalen in en om het dorp in het dagelijkse verkeer. Of het plaatsje Kuinre, waar vroeger de riviertjes Tjonger en Linde in de Zuiderzee uitkwamen, maar waarvan de havensteigers na de aanleg van de Noordoostpolder niet langer aan zee maar aan een weiland liggen. Ook voormalige handelsstadjes als Blokzijl en Vollenhove zijn een bezoekje waard.

Steenwijk is als grootste plaats voor de regio een belangrijk knooppunt. Van oorsprong is Steenwijk een vestingstad, compleet met stadsmuren en grachten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De stad ligt tegen een aantal stuwwallen; aan de overkant van de grens met Drenthe liggen de eerste bos- en heidegebieden van deze provincie.

Informatie over de Kop van Overijssel

In de regio vinden we een drietal bezoekerscentra van natuurbeheersorganisaties; Natuuractiviteitencentrum De Weerribben te Ossenzijl, het informatiecentrum in Kalenberg en Bezoekerscentrum De Wieden te Sint Jansklooster. Uiteraard zijn er ook een aantal plaatselijke VVV-kantoren.

In de Weerribben en de rest van de regio zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet. Aanraders zijn de fietspaden langs het water bij Kalenberg en Muggenbeet. Kanoroutes voeren u langs plaatsen die met een motor- of zeilboot nauwelijks toegankelijk zijn. Een prima manier om kennis te maken met de geheimen van de Kop van Overijssel!

 

Meer Kop van Overijssel op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Kop van Overijssel via deze pagina's:

 

Kop van Overijssel op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland