Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Heuvelland Zuid

Heuvelland Zuid

In het uiterste zuidelijke puntje van Nederland ligt een streek die we het Heuvelland noemen, die wordt gescheiden in een zuidelijk en een noordelijk deel door de streek rond Valkenburg aan de Geul. Het Heuvelland Zuid ligt op uitlopers van de Belgische Ardennen en de Duitse Eiffel. De regio wordt getekend door een schilderachtig heuvellandschap en de unieke bourgondische sfeer van het zuiden van Limburg.

Natuur en landschap

Door het zuidelijk Heuvelland kronkelen de riviertjes de Geul en de Gulp door het Zuid-Limburgse landschap. Op de prachtige omgeving bestaande uit glooiende groene weides die worden omsloten door bomenrijen en boomgaarden raak je door het netwerk aan wandelroutes en fietsroutes niet gauw uitgekeken.

Het landschap van het Heuvelland doet bijna buitenlands aan. In 2005 werd het Geul- en Gulpdal dan ook bekroond tot vijf-sterrenlandschap door Stichting Natuur en Milieu. In de beekdalen komen bijzondere vissoorten, flora en fauna voor.

Omringd door levendige, gezellige steden als Maastricht, Sittard-Geleen en Kerkrade is het Heuvelland Zuid een oase van rust. Tegelijk zijn de prachtige natuurgebieden van de Duitse Eiffel en de Belgische Ardennen vlakbij, evenals de Belgische Voersteek vlak over de grens.

Cultuur en kernen

Het Heuvelland Zuid is een streek met historie. Dit blijkt alleen al uit de vele dorpen, kastelen, kerken, watermolens, vakwerkhuizen en oude boerderijen. Deze monumenten geven het Heuvelland tezamen met de weiden en akkers die hier ook al eeuwenlang liggen een authentiek karakter.

De cultuurhistorie van het Heuvelland Zuid kunnen we vandaag de dag op vele manieren beleven. Zo rijdt tussen Valkenburg en Kerkrade de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met stoomtreinen door het heuvellandschap, maar denk ook aan traditionele evenementen als communiefeesten, carnaval en schuttersfeesten.

Heuvelland Zuid is onderdeel van het Limburgse Mergelland, dat verwijst naar de kalksteen die hier veel in de bodem voorkomt. In dit gebied zien we dat bijvoorbeeld terug in het landbouwgebied Plateau van Margraten.

Vlakbij Vaals vinden we een bekende attractie, het Drielandenpunt op de Vaalserberg. Hier komen de grenzen van Nederland, Duitsland en BelgiŽ bijeen en de berg is met 322 meter tegelijk ook het hoogste punt van Nederland.

De gastvrije bourgondische sfeer van Limburg valt te proeven in de gezellige Heuvellandse dorpen, al dan niet op een terras of bij een eetgelegenheid. Bekende plaatsen zijn, naast het toeristische Gulpen, Margraten, Vaals, Epen, Slenaken, Eijsden en Simpelveld.

Informatie over het Heuvelland Zuid

De VVV Zuid Limburg heeft in het Heuvelland Zuid informatievestigingen en servicepunten in Epen, Simpelveld, Eijsden, Vaals en Margraten.

 

Meer Heuvelland Zuid op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Heuvelland Zuid via deze pagina's:

 

Heuvelland Zuid op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland