Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Groene Hart

Groene Hart

Wat Holland nog meer te bieden heeft dan de levendige grote steden, ontdek je in de rust, ruimte en gastvrijheid van het Groene Hart. Omringd door steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is het Groene Hart een groot contrast met het drukke leven van alledag van de Randstad. De polders, venen, water en mooie historische stadjes in het Groene Hart geven het gebied een combinatie van vele gezichten.

Natuur en landschap

Typerend voor het Groene Hart is het polderlandschap ontstaan door turfwinning en vervening. In de veenweiden doorsneden door water en Oud-Hollandse stadjes waan je je in het landschap en de natuur van het Groene Hart even terug in het verleden.

Met het Groene Hart bedoelen we het groene gebied tussen de grote steden van Noord-Holland, Zuid-Holland en de provincie Utrecht. Deze streek kunnen we echter weer onderverdelen in een aantal deelregio met elk zijn eigen specifieke kenmerken. Door deze onderlinge verschillen bestaan er verschillende definities over wat (en waar) het Groene Hart nu precies is.

Op deze site maken we onderscheid tussen de in Utrecht en het Gooi gelegen veengebieden, die ook wel worden aangeduid als Vechtplassen, en het deel van het Groene Hart dat zich in de provincie Zuid-Holland bevindt, ten noorden en oosten van Rotterdam en Den Haag.

Behalve voor de bewoners en bezoekers is het Groene Hart ook een waardevolle verblijfsplaats voor flora en fauna. In het gebied komen bijvoorbeeld veel weidevogels voor. Deze natuurwaarde is voor de overheid een belangrijke reden om voorzichtig te zijn met stedelijke ontwikkelingen in het gebied. Men wil het oorspronkelijke karakter van het Groene Hart zo veel mogelijk bewaren.

De verkeersluwe binnenwegen en paden lenen zich prima voor fietstochten en wandelingen. Hierbij krijg je een goede indruk van het open veenpolderlandschap van het Groene Hart en wordt je langs dorpjes met kenmerkende lintbebouwing, molens en langs veenplassen, moerassen en moerasbossen gevoerd.

Cultuur en kernen

Door de historie als veengebied kunnen we de cultuur en mentaliteit van het Groene Hart aanduiden als nuchter en gastvrij. Deze eigenschappen maken het gebied erg aantrekkelijk voor een ieder die op zoek is naar rust en ruimte of juist op een actieve manier kennis wil maken met deze regio.

Naast de geschiedenis van turfwinning was het Groene Hart in het verleden ook een onderdeel van de Hollandse Waterlinie, die liep van Muiden tot Gorinchem. Het onder water zetten van gebieden en het stichten van vestingen bleek in de zeventiende eeuw een vrij succesvolle verdedigingstactiek tegen de Fransen.

Overblijfsel van deze periode zijn een aantal forten, zoals Fort Wierickerschans, waar het bezoekerscentrum van het Groene Hart te vinden is. Daarnaast is bij een aantal steden in het Groene Hart de vestingfunctie in mindere of meerdere mate nog duidelijk zichtbaar, wat zorgt voor een gezellige sfeer in deze stadjes als Leerdam en Nieuwkoop.

Maar wat heeft het Groene Hart nog meer te bieden dan een prachtige omgeving? Als u eens op een andere manier wilt genieten van de rust van het polderlandschap dan op de fiets of al wandelend, ga dan eens een middagje poldersporten, bijvoorbeeld boerengolf. Op diverse boerderijen kunt u ook heerlijk kennismaken met streekproducten als zuivel (boerenkaas) en vleesproducten.

Informatie over het Groene Hart

VVV-kantoren zijn onder meer te vinden in Gouda, Woerden, Alphen aan den Rijn, Oudewater, Schoonhoven, Montfoort en Haastrecht. Daarnaast zijn er verspreid door de regio diverse VVV-agentschappen en informatiepunten te vinden.

Liefhebbers van winkelen en een terrasje komen ook prima aan hun trekken in de gezellige steden in en rondom het Groene Hart, zoals Gouda. En door de centrale ligging met onder meer de grote steden in de directe omgeving is het maken van een uitstapje naar Amsterdam, Utrecht of Rotterdam of één van de attractieparken van ons land uitstekend te doen.

 

Meer Groene Hart op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Groene Hart via deze pagina's:

 

Groene Hart op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland