Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Gaasterland

Gaasterland

Aan de Friese IJsselmeerkust ligt, in het zuiden van de provincie, een uniek stukje Fryslân: Gaasterland. De bezoeker die wandelend door het Rijsterbos ineens het IJsselmeer voor zich ziet opdoemen, zal begrijpen wat deze regio zo bijzonder maakt. Samen met de Friese Meren en de Hemmen vormt Gaasterland het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland.

Natuur en landschap

Een gaast is een hoger gelegen gedeelte in het landschap. Hieraan heeft Gaasterland zijn naam te danken; het gebied wordt gevormd door in de Saalien-ijstijd opgestuwde keileemruggen. Door het onderlopen van de veengronden ten zuiden van Gaasterland kwamen de kliffen uiteindelijk vrijwel direct aan open water te liggen.

Deze kliffen vormden eeuwenlang een natuurlijke wering tegen de Zuiderzee. Bij Oudemirdum vinden we het Oudemirdumer klif, bij Mirns het Mirnserklif en bij Scharl stuit de Gaasterlandse heuvelrug op het IJsselmeer in de vorm van het Rode Klif. Na de afsluiting van het IJsselmeer in 1932 verdwenen de getijden en het zoute water, waardoor de kliffen begroeid raakten met planten, struiken en bomen.

Op de zandgronden die de leemgronden in Gaasterland bedekken werden in de 17e eeuw bossen aangeplant door edelen die grote stukken grond in het gebied tot hun eigendom mochten rekenen. Het bekendste bos vinden we bij Rijs, maar ook de moeite waard zijn het Coehoornbos, Lycklamabos en het Jolderenbosch. Om verstuiving van zandgronden tegen te gaan is rond 1900 opnieuw veel bos aangeplant.

Cultuur en kernen

Diverse archeologische bodemvondsten, voornamelijk vuurstenen voorwerpen, wijzen erop dat Gaasterland al vroeg bewoond werd. Mogelijk tot zelfs 15.000 jaar geleden, de tijd dat rendierjagers over de toendra's zwierven op zoek naar wild. In het Rijsterbos markeert een plaquette de locatie waar in de negentiende eeuw een zogenaamde steenkist werd opgegraven, een begraafplaats die doet denken aan een hunebed.

De streek Gaasterland komt wat grenzen betreft aardig overeen met de gemeente Gaasterlân-Sleat. Deze gemeente kent zo'n 10.000 inwoners, één stad (Sloten, of op zijn Fries: Sleat) en een dertiental dorpen. Van deze dorpen zijn Balk, Bakhuizen en Oudemirdum het grootst.

In de kernen van Gaasterland vinden we prachtige dorps- en stadsgezichten. Vestingstad Sleat is het kleinste van de Friese elf steden en heeft ondanks nieuwbouw aan de rand van de stad zijn historische karakter behouden. Maar ook in Balk, bestuurlijk centrum van de regio, vinden we een prachtige oude kern die met zijn prachtige gevels terecht een beschermde status heeft gekregen.

Voor de recreant heeft Gaasterland van alles te bieden. De streek omvat vele campings, będ en brochjes en andere verblijfsmogelijkheden. Het bos- en watterrijke landschap biedt volop mogelijkheden voor het maken van fietstochten en wandelingen. De nabijheid van de Friese meren, jachthavens en het IJsselmeer maken het ook tot een uitstekende bestemming voor de watersporter.

Informatie over Gaasterland

Informatie over vakantie en recreatie in Gaasterland is verkrijgbaar bij VVV-kantoren in de regio. In Oudemirdum vinden we het Streekinformatiecentrum Mar en Klif, het bezoekerscentrum voor Gaasterland en Zuidwest-Fryslân. Vanuit dit informatiecentrum worden in de zomermaanden verschillende excursies georganiseerd. Ook zijn er diverse themafietstochten beschikbaar.

 

Meer Gaasterland op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Gaasterland via deze pagina's:

 

Gaasterland op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland