Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Friese Wouden

Friese Wouden

De Friese Wouden, een streek in het oosten van Friesland, is een gebied met een geheel eigen karakter. In tegenstelling tot de rest van de provincie ligt dit deel van Frysl?n grotendeels op zandgronden. Het gesloten, bosrijke landschap biedt totaal andere vormen van toerisme en recreatie en nodigt bijvoorbeeld uit tot het maken van fietstochten en wandelingen door de bossen.

Natuur en landschap

Zoals gezegd liggen de Friese Wouden op de de zandgronden in het oosten en zuidoosten van de provincie. Dit zien we ook terug in het landschap, dat sterk afwijkt van de open weidegronden die het grootste deel van Frysl?n beslaan. We zien bijvoorbeeld een coulissenlandschap in het noorden en midden van de Friese Wouden, waarbij de agrarische landerijen worden afgeschermd door houtwallen, en de bosrijke gebieden in het zuidoosten rond Beetsterzwaag en Bakkeveen.

Hoewel in de gehele provincie Friesland de landbouw een belangrijke positie in het landschap inneemt, is de agrarische sector in de Friese Wouden van oudsher minder grootschalig van aard. Kleine keuterboeren voorzagen tussen de heidegronden vooral in hun eigen onderhoud. Dit heeft er toe geleid dat, in tegenstelling tot de rest van de provincie, het landschap door houtwallen en bossen meer gesloten is gebleven en niet alle veengronden zijn ontgonnen. Het grootste heideveld van Frysl?n, de Duurswouderheide, vinden we in de buurt van Bakkeveen.

Cultuur en kernen

Ook in cultureel opzicht wijken de Friese Wouden af van de rest van Frysl?n. De bevolking was oorspronkelijk meer gemengd dan in de rest van Friesland, met invloeden van immigranten als Saksen, Westfalen, zigeuners en joden. Deze minderheden vonden tussen de heidevelden een beschermde leefomgeving.

De meeste dorpen en kernen in de Friese Wouden danken hun ontstaan aan de veenafgraving. Deze was jarenlang een belangrijke bron van werkgelegenheid om als gezin net het hoofd boven water te kunnen houden. Typerend zijn de langgerekte dorpen langs waterwegen die werden gebruikt voor het transport van turf. Grotere plaatsen ontstonden onder invloed van hun strategische ligging voor de handel.

Het verschil in welvaart in de regio is nog goed te zien als we kleine historische boerderijtjes vergelijken met de herenhuizen en landhuizen die door de rijker bedeelden werden gebouwd. Deze laatsten zorgden ook voor aanplant en beheer van uitgestrekte bossen die ideaal waren voor het organiseren van jachtpartijen.

Op het gebied van recreatie bieden de Friese Wouden vele mogelijkheden. Het gevarieerde landschap en de kenmerkende dorpen lenen zich uitstekend om zich te ontdekken op de fiets of in de auto. Maar ook de watersporter kan er verrassend goed uit de voeten. Bijvoorbeeld de vaarwegen in het noorden van en in het zuiden de Turfroute, een historische vaarroute van Gorredijk naar Appelscha.

Informatie over de Friese Wouden

De Friese Wouden is een gevarieerd en uitgestrekt gebied. Bij een bezoek of vakantie in de Friese Wouden kiest u vaak voor een bepaald deel van de regio. Het noordelijk deel is zeer aantrekkelijk door zijn bijzondere coulissenlandschap, de bossen en heidevelden van de zuidoosthoek maken dit deel zeer geschikt voor het maken van fietstochten en wandelingen. Laat u eens bij ??n van de vele VVV-kantoren informeren over de mogelijke activiteiten in de omtrek.

 

Meer Friese Wouden op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Friese Wouden via deze pagina's:

 

Friese Wouden op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland