Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Friese Merengebied

Friese Meren

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie aan Frysl‚n denkt, denkt aan de Elfstedentocht, berenburg, stamboekvee maar bovenal aan watersport. In de zomermaanden is het dan ook altijd gezellig druk op het uitgestrekte merengebied, waar toeristen genieten van hun vakantie of vrije dag met hun plezierjacht of zeilboot.

Natuur en landschap

Met de Friese meren bedoelen we over het algemeen het waterland dat zich uitstrekt tussen Stavoren in het zuidwesten van de provincie en Burgum. Frysl‚n bezit het grootste aaneengesloten merengebied van West-Europa, dat zich ongeveer vijfhonderd jaar voor het begin van onze jaartelling heeft ontwikkeld. De vele plassen en poelen van het veenland waaruit het midden Friesland in deze tijd grotendeels bestond, werden vergroot door geregelde overstromingen van de Noordzee. Een aantal rivieren en stromen die in deze tijd door dit lage land naar zee stroomden, maakten het land erg kwetsbaar voor de zee en periodes van grote regenval.

Ook het afgraven van laagveen ten behoeve van de turfwinning heeft de ontwikkeling van de Friese meren geholpen. Vooral in het Nationaal Park De ¬lde Feanen bij Eernewoude is dit goed te zien; hier zijn de voor de turfafgraving zo kenmerkende landtongen in het water nog prominent aanwezig, wat zorgt voor een labyrint van waterwegen en open plassen.

Behalve water wordt het landschap in Frysl‚n ook bepaald door landbouwactiviteiten. Het land tussen de meren bestaat vooral uit grasland met hier en daar een boerderij of kerktoren aan de horizon. De combinatie van water en het wijdse landschap maakt het Friese Merengebied een uitstekende plek om tot rust te komen.

Cultuur en kernen

Het water vervulde in de provincie Friesland ook voor de komst van het toerisme een belangrijke economische rol. Transport van grondstoffen, vee en handelswaar vond voor een groot deel plaats over het water met pramen en zeilschepen. Nog ieder jaar worden in de zomermaanden zeilraces georganiseerd met historische transportschepen, het SkŻtsje Silen.

De grootste meren zijn de Fluessen, Heegermeer, Tjeukemeer en Slotermeer, maar ook op de kleinere wateren als het Sneekermeer, Oudegaasterbrekken, Langweerder Wielen en Pikmeer valt voldoende te zien en te doen. Wie na een lange dag varen of zeilen het uitgaansleven van Friesland wil verkennen, kan in het Friese merengebied het beste terecht in Sneek, Grou, Heeg of Langweer.

Naast het skŻtsje silen wordt er ook fanatiek wedstrijdgezeild tijdens de Sneekweek, die ieder jaar gehouden wordt vanaf de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus tot de eerstvolgende donderdag. Gedurende deze week zijn het Sneekermeer en GoÔngarijpsterpoelen het toneel van diverse zeilwedstrijden en is er in en rondom de stad Sneek overdag en 's avonds vanalles te beleven.

Informatie over het Friese Merengebied

In de verschillende plaatsen rond de Friese meren zijn legio mogelijkheden om te recreŽren. Via VVV-kantoren die in deze plaatsen vaak aanwezig zijn kunt u hier meer over te weten komen. Heeft u geen eigen boot, dan is het ook mogelijk deze te huren.

In de meeste plaatsen vinden we jachthavens en passantenhavens waar u met uw boot kunt aanleggen voor een bezoek aan dorp of stad of om te overnachten. Havens bieden veelal faciliteiten om te douchen en water/brandstof in te nemen. Bent u op zoek naar rust, dan kunt u gebruik maken van ťťn van de vele speciaal aangelegde gratis aanlegplaatsen in de vrije natuur.

 

Meer Friese Meren op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Friese Merengebied via deze pagina's:

 

Friese Meren op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland