Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Drentsche Aa-gebied

Drentsche Aa

De Drentsche Aa is ťťn van de visitekaartjes van de provincie Drenthe. Het is vooral bekend om zijn natuurschoon en de uitgebreide recreatieve mogelijkheden op het gebied van fietsen, wandelen en vissen. Ondanks de landbouw en vele dorpen in de buurt hebben de beken hun oorspronkelijke meanderende karakter behouden. We vinden het natuurgebied in de driehoek Assen-Gieten-Glimmen, maar het water dat door de Drentsche Aa stroomde liep vroeger vanaf Groningen via de Hunze verder naar zee.

Natuur en landschap

Ontstaan aan het eind van de ijstijden om het smeltwater van de poolkappen af te voeren, stromen diverse beekjes nog altijd door het Drentse landschap om water van de Hondsrug af te voeren richting het Noorden. Vreemd genoeg draagt de belangrijkste stroom alleen in Groningen de naam Drentsche Aa, in Drenthe zelf vanaf het punt waar het Anreeperdiep en het Amerdiep samenkomen achtereenvolgens: het Deurzerdiep, het Looner Diep, het Taarlosche Diep, het Oudemolensche Diep, het Schipborgsche Diep en het Westerdiep. Ook kent de Aa diverse grotere en kleinere zijtakken.

Het gebied rondom de Drentsche Aa kent een gevarieerd landschap waar bossen en velden worden afgewisseld met akkers en graslanden. Om die laatste reden is er bewust niet voor gekozen om van de Drentsche Aa een Nationaal Park te maken, maar te kiezen voor de titel Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. Juist de manier waarop de mens en de natuur hier hand in hand samen gaan, maakt de Drentsche Aa zo bijzonder. Van de van oudsher aanwezige heidevelden zijn enkele behouden gebleven, zoals het BallooŽrveld.

Naast oude bossen vinden we er houtwallen en jong bos die hun intrede hebben gedaan tijdens gedeeltelijke ontginning van het gebied ten behoeve van woningbouw en landbouw. De laatste jaren hebben natuurorganisaties die actief zijn in dit gebied zich als doel gesteld om door de mens geÔntroduceerde boomsoorten te vervangen door inheemse soorten en de natuur meer de ruimte te geven.

Cultuur en kernen

Tekenend voor het gebied rond de Drentsche Aa is de landbouw. Sinds de eerste mensen zich in dit gebied vestigden heeft deze een stempel op het gebied gedrukt. Niet alleen in de wijze waarop akkers en graslanden opgaan in het natuurlandschap, maar ook in de diverse esdorpen, saksische boerderijen, schaapskooien, kerken en molens. In de meeste dorpen treffen we een brink aan, dit grasland speelde door de jaren heen een belangrijke rol bij de veehouderij, houtbouw en later voor markten.

Als bezoeker maak je het beste kennis met de veelzijdigheid van het landschap en de cultuurhistorie via de fiets- en wandelpaden die je langs de beken, velden, bossen, dorpen en landerijen leiden. Verspreid over het gehele stroomgebied zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgezet. Ook kent het gebied vele ruiterpaden en zandwegen die zich uitstekend lenen om de regio te paard te verkennen.

Informatie over de Drentsche Aa

Verspreid over het nationaal beek- en esdorpenlandschap vinden we enkele goede startpunten voor een verkenning van het Drentsche Aa-gebied. Bijvoorbeeld het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Anloo of het informatiecentrum van de Schaapskooi BallooŽrveld bij Balloo.

Veel toeristen komen per auto naar de Drentsche Aa om het gebied vervolgens per fiets te verkennen. Bereid u hierbij goed voor, want het is niet in alle dorpen mogelijk of toegestaan om uw auto te parkeren.

 

Meer Drentsche Aa op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Drentsche Aa-gebied via deze pagina's:

 

Drentsche Aa op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland