Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in het Drents Friese Wold

Drents Friese Wold

Het Drents Friese Wold, in 2000 aangewezen als Nationaal Park, is met zijn 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden van ons land. Het gebied kenmerkt zich door bossen, heide en zandverstuivingen. Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen met uitstekende fietspaden, ruiter- en wandelroutes.

Natuur en Landschap

Het gevarieerde landschap van het Drents Friese Wold, met zijn bossen, vlaktes en omliggende kleinschalige landbouw is door de jaren heen ontstaan door de beken die er doorheen stromen, verstuiving en agrarische activiteiten. Het park is een belangrijk leefgebied voor vele dieren en bijzondere plantsensoorten en valt vandaag de dag onder het beheer van een aantal natuurorganisaties.

Boeren die hun schapen lieten grazen op de heidevlaktes hielden het landschap open. Waar de heide werd afgestoken ontstonden na verloop van tijd stuifzanden, zoals de Kale Duinen bij Appelscha.

De meeste bossen stammen uit de 19e en 20e eeuw, toen de omliggende dorpen en landbouwgronden bedreigd werden door de zandverstuivingen. Deze bossen zijn vandaag de dag bepalend voor het Drents Friese Wold. De hoogteverschillen van de oude stuifgronden zorgen voor een verrassend geheel.

Op plaatsen waar de mens ingreep in het landschap, zoals bij de aanplant van bos en de veenwinning, is de grond de laatste jaren teruggegeven aan de natuur. Dit zorgt voor meer variatie en komt ten goede aan de diverse diersoorten en planten die in het gebied voorkomen. De beheerders van het gebied proberen de bossen een meer natuurlijk karakter te geven door te streven naar een meer inheemse ontwikkeling van het bos met soorten als de zomereik en beuk.

Cultuur en kernen

Voor de eerste tekenen van bewoning van het Drents Friese Wold moeten we terug naar de ijzertijd. Sindsdien wisselden diverse culturen zich af. Wie aan Drenthe denkt, denkt onder andere aan hunebedden en die zijn ook in deze omgeving op enkele plaatsen terug te vinden, zoals bij Diever en Vledder.

Typerend voor deze regio zijn de zogenaamde esdorpen. Vele dorpen zijn ontstaan uit nederzettingen van een aantal boerderijen bij elkaar. In deze esdorpen, meestal gelegen in de buurt van stromend water, werden gemeenschappelijk koeien en schapen gehouden en gewassen verbouwd. Eén van de kenmerken die we vandaag de dag nog kunnen herkennen in zulke dorpen is de brink, waar vroeger het vee werd verzameld en waar bomen werden geplant als bouwmateriaal. In later tijden was de brink ook de plaats waar markten werden gehouden.

Informatie over het Drents Friese Wold

Een bezoek aan één van de bezoekerscentra, in Appelscha en Diever, is een goed uitgangspunt om de regio te verkennen. Het bezoekerscentrum in Appelscha is van Staatsbosbeheer en biedt naast informatie ook een actieve kennismaking met het gebied. In Diever is het informatiecentrum te vinden in het VVV-kantoor.

 

Meer Drents Friese Wold op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in het Drents Friese Wold via deze pagina's:

 

Drents Friese Wold op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland