Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Betuwe

Betuwe

In het zuidwesten van de provincie Gelderland treffen we de Betuwe aan, ingesloten door de rivieren de de Waal in het zuiden en de Lek en de Nederrijn in het noorden. Een streek die vooral bekend is om zijn fruitteelt en Flipje, de mascotte van de jamfabriek uit Tiel, maar waar op landschappelijk en recreatief gebied veel meer te beleven valt.

Natuur en landschap

De reputatie als fruitboomgaard van Nederland heeft de Betuwe vooral te danken aan zijn ligging tussen rivieren. Veranderende stroomgeulen en stroomwallen zorgden door de eeuwen heen voor de aanvoer van vruchtbare zand- en kleigrond en maakten het gebied erg geschikt voor de fruitteelt.

Samen met o.a. het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard vormt de Betuwe de regio Rivierenland. Naast fruitboomgaarden vinden we in het dijken- en rivierenlandschap veel veeteelt en ook boomkwekerijen. Dit zorgt al met al voor een gevarieerd landschap.

Cultuur en kernen

De vroege bewoning in de Betuwe concentreerde zich vooral langs de oeverwallen van de rivieren. Hier waren de bewoners relatief goed beschermd tegen het water en zo ontstonden in de loop der eeuwen diverse nederzettingen.

De laatste decennia zijn bij opgravingen veel vondsten gedaan die terugverwijzen naar de tijd van de Romeinen. De grens van het Romeinse Rijk in Nederland liep lange tijd langs de Nederrijn en Oude Rijn en dus deels parallel aan de Betuwe. Behalve kleine vondsten werden ook diverse tempels en villa's aangetroffen die de invloed van Rome in dit gebied aantonen.

In historische steden als Tiel, Buren en Culemborg is nog voldoende dat herinnert aan het verleden, zoals de vele monumenten in de stadscentra. De inwoners van de Betuwe hechten grote waarde aan hun tradities, zoals het jaarlijkse fruitcorso.

Meer recent haalde de Betuwe ook op andere manieren het nieuws, bijvoorbeeld bij de aanleg van snelwegen maar vooral de Betuwelijn, een nieuwe goederenspoorlijn tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Deze moet het goederenvervoer tussen deze industriegebieden, dat tot dan toe vooral gebeurde via grote rivieren, vereenvoudigen. De Betuwelijn doorkruist het kenmerkende Betuws landschap en diverse oude woonkernen, waar de mensen hun huizen moesten verlaten. Ondanks diverse opstartproblemen is de Betuwespoorlijn inmiddels in gebruik genomen.

Wie het drukke vaarverkeer op de grote rivieren achter zich laat en de Betuwe zelf in trekt, zal nog een rivier tegenkomen. De Linge stroomt dwars door de Betuwe. Deze kleinere rivier is erg in trek bij toeristen vanwege zijn idyllische uitstraling en is uitermate geschikt voor het maken van kanotochten.

Informatie over de Betuwe

Naast vaste evenementen als het fruitcorso is de Betuwe voor een vakantie of dagje uit het hele jaar de moeite waard. De streek wordt gekenmerkt door rust en ruimte. De steden en het landschap met zijn rivieren en fruitboomgaarden lenen zich daarbij erg goed voor wandelingen en fietstochten.

De voorziening van toeristische informatie is in Rivierenland niet ondergebracht bij zelfstandige VVV-kantoren, maar is verspreid over 45 infoposten die u onder meer vindt bij musea, campings en hotels. Bij deze posten kunt u terecht voor fiets- en wandelroutes, brochures en tips.

 

Meer Betuwe op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Betuwe via deze pagina's:

 

Betuwe op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland