Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Amsterdam

Amsterdam

Voor buitenlandse toeristen is het bij een bezoek aan ons land vanzelfsprekend om minimaal één dag in Amsterdam door te brengen. De stad met bezienswaardigheden als het Rijksmuseum, Madame Tussauds, de Dam, het Museumplein en de grachten is alom bekend om zijn uitgaansleven en mogelijkheden om helemaal los te gaan, niet in de laatste plaats door het liberale drugsbeleid of een bezoekje aan de wallen. Maar Amsterdam heeft veel meer te bieden dan de eerste dingen die in ons opkomen!

Natuur en landschap

De stad Amsterdam ligt op de oevers van de oude zeearm het IJ en aan de monding van de rivier de Amstel. In de 13e eeuw werd in de Amstel een dam gelegd, waaraan Amsterdam zijn naam dankt. Rond het stukje Amstel dat nog in directe verbinding stond met het IJ en de Zuiderzee, dat Damrak genoemd werd, ontstonden de Amsterdamse havens. Aan deze havens heeft Amsterdam zijn groei en rijkdom te danken.

Een bekend rijmpje begint met de regel "Amsterdam die grote stad, is gebouwd op palen". Zonder de palen onder de Amsterdamse gebouwen zou de stad langzaam wegzakken in de drassige ondergrond. De stad wordt van oorsprong omringd door laag gelegen veengebieden. Hoewel de regio sterk is verstedelijkt zien we dit nog het duidelijkst terug ten noorden van Amsterdam, in de Zaanstreek.

In een cirkel rondom Amsterdam kunnen we ook overblijfselen aantreffen van de Stelling van Amsterdam. Eind negentiende eeuw werd een serie forten, dijken en sluizen aangelegd met als doel stukken land onder water te kunnen zetten. Nederland zette in deze tijd veel in op strategische waterlinies. Voor de verdediging van Amsterdam is de Stelling van Amsterdam nooit gebruikt.

Cultuur en kernen

De geschiedenis van Amsterdam is vrij jong. Pas rond 1200 wordt begonnen met de ontginning van de moerasgronden langs de Amstel. Dan worden ook de eerste houten huizen opgericht aan de nieuwe dijken langs de rivier. Door de ontwikkeling van havens en visserij neemt de economische invloed van Amsterdam steeds verder toe. Al rond 1300 krijgt Amsterdam stadsrechten. Diverse privileges, zoals tolvrijheid voor vissers en een vrijstelling voor tol op de handel in bier en andere goederen uit Hamburg en het Oostzeegebied, deden de Amsterdamse economie in die jaren floreren.

De Gouden Eeuw betekent de definitieve doorbraak van Amsterdam. Na de bezetting van Antwerpen door de Spanjaarden in 1585 wordt Amsterdam de belangrijkste handelsstad van de Nederlanden. Naast de Oostzeehandel worden volop nieuwe markten aangeboord. Amsterdam wordt de grootste aandeelhouder van de in 1602 opgerichte Verenigde Oostindische Compagne (VOC), die mede door de uitgifte van aandelen model zou staan voor een nieuw model voor private ondernemingen.

In de zeventiende eeuw vinden vele stadsuitbreidingen plaats en krijgt de binnenstad zijn karakteristieke grachtengordel. De Leidsegracht, Heren-, Keizers- en Prinsengracht worden het domein van de rijke burgerij, terwijl arbeiders en immigranten zich vestigen in nieuwe buurten en wijken zoals de Jordaan.

De volgende eeuwen betekenen een ommekeer voor Amsterdam. Oorlogen die Europa teisteren zetten de handel en welvaart onder druk en de groei van Amsterdam stagneert. Als tijdens de Franse overheersing Napoleons broer Lodewijk Napoleon koning van Holland wordt verhuist de regering naar Amsterdam om daar zijn intrek te nemen in het stadhuis op de Dam, vanaf dat moment Koninklijk Paleis. Behalve de oprichting van het Rijksmuseum gebeurt er in deze periode vrij weinig in Amsterdam.

Na de verdrijving van de Fransen kiezen de Oranjes Den Haag als residentie. Door de ontwikkeling van het Noordhollandsch Kanaal en het Noordzeekanaal komt de Amsterdamse economie begin 19e eeuw weer op gang. De industrialisatie betekent een revolutie voor de Amsterdamse industrie en handel. Voor het eerst ontstaan er stadswijken buiten de stadsgrenzen van de 17e eeuw, zoals de Pijp en de Kinkerbuurt. Omdat de haven bij het Damrak veel te klein was om deze groei op te vangen wordt begonnen met de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied.

Informatie over de stad Amsterdam

Ieder jaar bezoeken zo'n vijf miljoen mensen van over de hele wereld Amsterdam. Voor Nederlanders is Amsterdam vooral een bestemming voor een dagje uit. Vanwege de drukte is het openbaar vervoer aan te bevelen; het Centraal Station ligt op loopafstand van de binnenstad en het netwerk van trams, bussen en metro is een verleidelijk alternatief voor het drukke verkeer en lastige parkeren in onze hoofdstad.

 

Meer Amsterdam op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Amsterdam via deze pagina's:

 

Amsterdam op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland