Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Achterhoek

Achterhoek

Normaal, Jovink en de Voederbietels... Is er iemand die de Achterhoek niet van naam of muziek kent? Dit gebied dat al sinds de prehistorie bewoond wordt, is bij velen vooral bekend van de Zwarte Cross en de eerder genoemde bands. Toch is ook het gebied zeker een bezoek waard.† Pittoreske dorpjes, romantische kastelen en het prachtige half open coulissen landschap.† De Achterhoek verrast!

Natuur en landschap

Tussen de IJssel, de Oude IJssel, de Duitse grens en de streken Salland en Twente ligt het gebied dat we de Achterhoek noemen. In de geschiedenis werden de gebieden die samen de Achterhoek vormen door verschillende graven bestuurd. Daarom wordt de Achterhoek ook vaak De Graafschap genoemd.

Vroeger moet de Achterhoek een ondoordringbaar gebied geweest zijn. Dit door de beboste heuvels en de beken die naar het lager gelegen moerasbos en veen aan de westzijde van de Achterhoek stroomden. De heidegebieden zijn ontstaan doordat mensen hun vee in de hoger gelegen gebieden lieten grazen.

Tegenwoordig staat de Achterhoek vooral bekend om het coulisselandschap. Een coulisselandschap is een half open landschap dat door de begroeiing en bebouwing 'coulissen' heeft. De Achterhoek is rijk aan bos, heidegebieden, parkachtige landschappen, meren, plassen en mooie weiden.

Het Achterhoekse natuurschoon is onder andere te vinden op de Lochemse Berg, in de boswachterijen te Ruurlo en in de Slangenburg bij Doetinchem. Ook de veengebieden tegen de oostgrens met Duitsland, zoals het Korenburgerveen en het Vragenderveen, zijn prachtig. Het karakteristieke coulissenlandschap is vooral te vinden rond Winterswijk.

Cultuur en kernen

Al in de prehistorie werd de Achterhoek bewoond. Uit prehistorische vondsten blijkt dat de eerste bewoners jagers waren. Later werd het gebied vooral bewoond door landbouwers. Nog steeds is landbouw een belangrijke inkomstenbron voor de streek, maar ook het toerisme heeft aan terrein gewonnen. De Achterhoek is het grootste wijnbouwgebied van Nederland.

De streek staat bekend om de vele kastelen. Tijdens de Gelderse Oorlogen en de Tachtigjarige Oorlog is er veel gevochten in de Achterhoek. Er werd gestreden om onder andere Huis Bergh, Kasteel Keppel en de steden Bredevoort en Groenlo. In de vestingstad Groenlo, die 21 jaar lang door de Spanjaarden bezet werd, is de historie opnieuw tot leven gebracht.

De meeste kastelen worden bewoond door nazaten van de oorspronkelijke eigenaren. Een aantal Achterhoekse kastelen is opengesteld voor publiek. Door de vruchtbare grond in de Achterhoek, zijn door de eeuwen heen prachtige tuinen aangelegd. Deze tuinen bevinden zich op of rond de landgoederen en ook bij boerenhoeves of in de historische stadskernen.

In de Achterhoek wordt 'plat' gesproken. Dit eigen dialect is een variant van het Nedersaksisch: het Achterhoeks. Dankzij bands als Normaal en Jovink en de Voederbietels werd het Achterhoeks bekend in heel Nederland. Het aantal inwoners dat alleen Achterhoeks spreekt, wordt steeds kleiner.

De Zwarte Cross is het grootste motorcrossevenement van West-Europa en het grootste muziekevenement van Oost-Nederland. Dit evenement vindt plaats bij in Lichtenvoorde, waar ook elke tweede zondag in september het dahliacorso gehouden wordt. Maar dit zijn niet de enige evenementen in de Achterhoek. Denk bijvoorbeeld aan Paaspop Zieuwent en Huntenpop, de Achterhoekse Wandelvierdaagse, het Oldtimer Truck Treffen in Beltrum, de Gondelvaart in Bredevoort.

Informatie over de Achterhoek

Toeristische informatie, routekaarten, verblijfsmogelijkheden en tips voor activiteiten in de Achterhoek vindt u bij de Regio VVV - Achterhoeks Bureau voor Toerisme. De VVV-winkels bevinden zich in Aalten, Borculo, Vorden, Bronkhorst, Dinxperlo, Doesburg, Doetingchem, Eibergen, Gorssel, Groenlo, Hengelo, Lichtenvoorde, Lochem, Neede, Ulft, Ruurlo, Terborg, Varsseveld, 's Heerenberg, Winterswijk, Zelhem en Zutphen.

Meer uitgebreide informatie en adresgegevens vindt u op www.achterhoektoerisme.nl, de officiele website van de VVV in de Achterhoek. Meer informatie over de Zwarte Cross vindt u op www.zwartecross.nl.

 

Meer Achterhoek op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Achterhoek via deze pagina's:

 

Achterhoek op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland