Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in de Maasduinen

Maasduinen

In het noorden van Limburg vinden we, tussen de Maas en de grens met Duitsland, de regio Maasduinen. Het beschikt over een diversiteit aan natuur, recreatie-activiteiten en bourgondische gezelligheid. Dit maakt een bezoek aan de Maasduinen zowel voor de rustzoeker als de meer actieve bezoeker tot een gegarandeerd succes.

Natuur en landschap

Het gebied is onderdeel van het terrassenlandschap aan de oostoever van de Maas, dat door de rivier in honderdduizenden jaren is gevormd. Het veranderende stroomdal heeft door de tijd een zeer gevarieerd landschap doen ontstaan, met opeenvolgend het huidige maasdal met zijn rivierduinen en hoger en lager gelegen zandgronden. Het bestaat overwegend uit bossen, heidevelden, stuifzandruggen en vennen.

Een groot deel is ingericht als Nationaal Park De Maasduinen. De stichting hiervan heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en het behoud van het natuurlandschap van de Maasduinen, bijvoorbeeld door het teruggeven van ontgonnen landbouwgronden aan de begrazing van heidevelden om het landschap open te houden. Centraal in het natuurpark ligt het voormalig landgoed De Hamert.

Cultuur en kernen

De bewoning in de Maasduin-streek vond eerst vooral op de hoge zandgronden plaats. Hier had de mens geen last van het water en konden op de overgang naar het veengebied akkers worden aangelegd. De landbouwgronden werden bemest door middel van het potstalsysteem, waarbij dierlijke mest werd vermengd met heideplaggen uit het veen. Plaatsen als Bergen en Aijen ontstonden op heuvels in de uiterwaarden van de Maas.

Deze toegepaste wijze van landbouw leidde tot een langzame verschraling van de bodem. De veengronden werden door begrazing en het afsteken van de bovenlaag uitgeput, waardoor zandverstuivingen ontstonden. Om verstuiving tegen te gaan werden bossen aangeplant. Om de landbouw succesvol voort te kunnen zetten werd aan het begin van de twintigste eeuw begonnen met het ontginnen van de lager gelegen zandgronden.

Langs de Maas vinden we op enkele plaatsen oude verdedigingswerken, zoals het kasteel bij Well. Tijdens archeologische opgravingen zijn sporen gevonden van bewoning van het gebied duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling. Uit deze tijd stammen ook de grafheuvels die hier en daar in het landschap te vinden zijn, al zijn de meeste hiervan tijdens de ontginning van het veen verdwenen.

In de omliggende dorpen is de gezellige bourgondische sfeer een afwisseling op het gevarieerde landschap. Culturele bezienswaardigheden, oude kernen of een drankje op een terras. In de gemeente Bergen vinden we diverse kerkdorpen zoals Afferden, Well, Bergen, Nieuw-Bergen en Aijen.

Informatie over de Maasduinen

De Maasduinen lenen zich in het bijzonder voor een kampeervakantie. Rondom het natuurgebied liggen diverse campings. Door de natuurgebieden en het landschap zijn vele wandel- en fietspaden aangelegd. Kijk bij een verblijf in de Maasduinen ook eens naar de excursies die worden georganiseerd door diverse organisaties.

Bij het sluiscomplex van het Reindersmeer even boven Well wordt gewerkt aan het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. In Afferden is een informatieruimte van Staatsbosbeheer. VVV-kantoren in de regio zijn onder meer te vinden in Arcen, Bergen, en Gennep. Ook zeker een bezoekje waard is de schaapskooi bij de Bergerheide.

 

Meer Maasduinen op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in de Maasduinen via deze pagina's:

 

Maasduinen op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland