Gratis nieuwsbrief


 

 

Alles over een dagje uit, weekendje weg of vakantie in Den Haag

Den Haag

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, heeft meer dan enkel grijze pakken en dassen. In Den Haag kunt u lekker shoppen in de binnenstad, een theater of museum bezoeken, historische gebouwen bezichtigen of lekker uitwaaien op het strand. De stad kent vele culturele festivals en heeft voor elk type bezoeker, of u nu van natuur, cultuur of uitgaan houdt, wat wils.

Natuur en landschap

Den Haag (of 's-Gravenhage) ligt in de Randstad en is via de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin verbonden aan de Nederlandse westkust: de Noordzeekust. Den Haag wordt wel 'de groene stad aan zee' genoemd. Dit vanwege de prachtige landgoederen, de vele parken en bossen en het omvangrijke duingebied binnen de stadsgrenzen.

Den Haag kent een groot aantal beschermde stadsgezichten, waaronder het Centrum, het Haagse Bos, Scheveningen-Dorp, Kijkduin en Zorgvliet. Hierdoor behoudt Den Haag haar karakteristieke uitstraling.

In 1248 startte graaf Willem II met de bouw van het (huidige) Binnenhof. Rond deze plaats is het dorp Den Haag ontstaan. Na zijn dood werd de Ridderzaal dankzij zijn zoon Floris V voltooid. De Ridderzaal en het Binnenhof werden versterkt. Het omliggende dorp had een aanzienlijk oppervlak, maar kreeg geen stadsrechten.

Den Haag had vroeger veel grachten, deze werden ook wel ruien genoemd. Deze grachten werden in de Middeleeuwen gebruikt als open riool. Hierdoor ging dichtbevolkte stad erg stinken. Bij de aanleg van riolering zijn vele grachten gedempt. Sinds 2003 is het weer mogelijk een rondvaart door de Haagse grachten te maken.

Cultuur en kernen

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid Holland en de vestigingsplaats van de Nederlandse Nationale overheid en het koninklijk huis. Ook is Den Haag het centrum voor internationale rechtspraak en vredespolitiek. Hiermee heeft Den Haag een belangrijke rol in Nederland, ondanks dat het niet de hoofdstad is.

Den Haag is in vrijwel alle opzichten een stad. Toch heeft Den Haag nooit stadrechten gehad. Wel had Den Haag al vroeg rechten die de plaats het karakter van een stad gaven. Zo heeft Den haag sinds 1370 een eigen rechtbank en sinds 1451 een typisch stedelijk bestuur. Ook had Den Haag en eigen schutterij en sinds 1334 een jaarmarkt.

De stad Den Haag kent vele bezienswaardigheden, musea en culturele instellingen. Door de belangrijke rol van Den Haag in de Nederlandse geschiedenis, zijn in de stad een aantal prachtige gebouwen te vinden. Allereerst natuurlijk het Binnenhof, maar ook de Ridderzaal, Paleis Noordeinde, het Vredespaleis, het Oude Stadhuis, het Mauritshuis en de Grote Kerk zijn een bezoek waard. En vergeet natuurlijk Madurodam niet! Waar u Nederland in het klein kunt bezichtigen.

Er zijn veel musea in Den Haag. Een aantal hiervan: de Gevangenpoort (de middeleeuwse gevangenis), het populair wetenschappelijk museum Museon, het Museum voor Communicatie, Museum Mesdag, het Kinderboekenmuseum, het museum 'Beelden aan Zee' in Scheveningen, museum Meermanno-Westreenianum. En dat is nog lang niet alles!

Onder de noemer The Hague Art City zet Den Haag in de periode 2009-2010 haar culturele schatten in de schijnwerpers. Dit door een groot aantal opvallende tentoonstellingen, festivals en voorstellingen.

De liefhebber van festivals zit dus goed in Den Haag. Met haar vele muziekfestivals zoals: The Hague Jazz, Festival Classique, Den Haag Beatstadfestival, de Haagse Koninginnenach en natuurlijk Parkpop, het grootste gratis popfestival van Europa.

Maar er is meer! De internationale zeilwedstrijd North Sea Regatta, theaterfestival De Parade, het Haags Uitfestival, de City-Pier-City Loop, Den Haag Sculptuur, Todays Art en een groot aantal al dan niet jaarlijks terugkerende evenementen en festivals.

Uitgaan kan in de omgeving van Buitenhof en Groenmarkt, aan de Grote Markt, Het Plein of in het Paard van Troje. De Koninklijke Schouwburg, het Theater aan het Spui, het Lucent Danstheater en het ALBA theaterhuis bieden een breed scala aan theatervoorstellingen.

Informatie over Den Haag

Een overzicht van bezienswaardigheden, musea, festivals en evenementen vindt u op www.denhaag.com of op www.vvvdenhaag.nl. Uit in Den Haag? Informatie en kaartverkoop via het Haags Uitburo: www.haagsuitburo.nl.

VVV Den Haag vindt u naast Grand Café Dudok en tegenover de Parlementsgebouwen, midden in het centrum van Den Haag. VVV Scheveningen vindt u bijna direct aan zee. Het is gesitueerd in het winkelcentrum.

 

Meer Den Haag op Trips in Nederland

Maak uitgebreid kennis met de mogelijkheden om vakantie te vieren of er een dagje op uit te trekken in Den Haag via deze pagina's:

 

Den Haag op de kaart

Kaart van NederlandNoord-HollandZuid-HollandZeelandFrieslandNoord-BrabantFlevolandGroningenDrentheUtrechtOverijsselLimburgGelderland